Get Adobe Flash player

Ostalo

Usmene poslovne konsultacije e-Razvoj

Najava 47. neformalnog susreta Udruženja e-Razvoj

Domaćin susreta: Slobodan Krstić, predsednik Udruženja e-Razvoj

 Mesto održavanja: Hotel Palace, Topličin Venac 23, Beograd, sala na VI spratu

Datum održavanja: 24. maj 2017. godine (sreda)

Vreme održavanja: od 19:00 do 22:00 h

Kontakt informacije:
Udruženje e-Razvoj
Email: office@erazvoj.com
www.erazvoj.com

Izašao je novi broj Controlling magazina

Formalni poslovno-stručni susreti, aktivnosti i inicijative Udruženja e-Razvoj

Miroslav Petrović novi član Udruženja e-Razvoj

O standardu ISO 31000:2015 i ISO Guide 73:2015

Standard ISO 31000:2015 daje principe i generičke smernice za menadžment rizikom. Ovaj standard može da koristi bilo koje javno, privatno ili društveno preduzeće, udruženje, grupa ili pojedinac. Dakle, ovaj međunarodni standard se ne odnosi posebno ni na jednu industriju ili sektor. Ovaj standard se može primeniti tokom postojanja organizacije i na širok spektar aktivnosti, uključujući strategije i odluke, operacije, procese, funkcije, projekte, proizvode, usluge i imovinu. Standard se može primeniti na svaku vrstu rizika, ma kakva da je njegova priroda, bilo da ima pozitivne ili negativne posledice. Iako ovaj standard pruža generičke smernice, on nema za cilj da promoviše jednoobraznost menadžmenta rizikom u svim organizacijama. Prilikom projektovanja i primene planova i okvira za menadžment rizikom treba uzeti u obzir različite potrebe specifične organizacije, njene posebne ciljeve, kontekst, strukturu, funkcionisanje, procese, funkcije, projekte, proizvode, usluge ili imovinu i primenjene specifične prakse. Ovaj standard je namenjen da se koristi za harmonizaciju procesa menadžmenta rizikom u postojećim i budućim standardima. On daje zajednički pristup za podršku standardima koji se bave specifičnim rizicima i/ili sektorima, a ne zamenjuje te standarde. Ovaj standard nije namenjen za sertifikaciju.

ISO Guide 73:2015 je uputstvo koje obezbeđuje definicije generičkih termina koji se odnose na menadžment rizikom. Cilj ovog uputstva je da podstakne uzajamno i dosledno razumevanje i koherentan pristup opisu aktivnosti koje se odnose na menadžment rizikom, kao i korišćenje jedinstvene terminologije menadžmenta rizikom u procesima i okvirima u kojima se bavi menadžmentom rizikom. Ovo uputstvo je namenjeno da ga koriste- oni koji su angažovani u upravljanju rizicima,- oni koji su uključeni u aktivnosti ISO i IEC i- oni koji razvijaju nacionalne ili specifične sektorske standarde, uputstva, procedure i kodekse prakse koji se odnose na menadžment rizikom. Za principe i smernice o upravljanju rizikom, vrši se pozivanje na standard ISO 31000:2009.

Izvor: www.iss.rs

Poziv na svečano otvaranje izložbe “LETOPIS IZ SREDNJEG KRALJEVSTVA” koju je pripremio mladi beogradski autor Andrej Vasiljević – preporučujemo

Udruženje e-Razvoj preporučuje

 
Dušan Vasiljević, član Udruženja e-Razvoj, sa zadovoljstvom Vas poziva da dođete na svečano otvaranje izložbe “LETOPIS IZ SREDNJEG KRALJEVSTVA” koju je pripremio mladi beogradski autor Andrej Vasiljević, trenutno na postdiplomskim studijama umetničke fotografije na Kineskoj akademiji umetnosti, u Hang Džou, Kina.
Andrej Vasiljević, autor izložbe
 
Posle prošlogodišnjeg izuzetnog uspeha sa izložbom MAONEY koja je odlično prihvaćena (neke od kritika u prilogu), ove godine Andrej nam predstavlja duh stare Kine koji se odupire ubrzanoj industrijalizaciji te ogromne, dalekoistočne zemlje. Interesantan pristup sa sjajnom perspektivom evropskog gledanja u dubine vremena u kojima živi narod sa, za nas, mističnom kulturom beskonačnog porekla i velikog uticaja na Evropu i svet.
 
 
Svečano otvaranje će se održati u utorak, 11.08.2015. godine u galeriji O3ON koja se sada nalazi u Uzun Mirkovoj ulici, sa početkom u 20:00 sati.
 
Izložba je prodajnog karaktera i svi oni koji žele i mogu da svojim prilozima podrže organizaciju ovog događaja, imaće značajan popust za izložena dela. Mole se potencijalni pokrovitelji da se jave radi potrebnih pojedinosti (svi donatori će dobiti zahvalnicu kao potvrdu o svom doprinosu, a ukoliko su sponzori pravna lica, za njih je obezbeđen Ugovor o donatorstvu). Donacije se upućuju na račun nevladine organizacije “Zeleni Sto” koja je organizator izložbe.
 
KONTAKT INFORMACIJE:
Dušan Vasiljević
Mob: +381 63 326 506

Online vs tradicionalno bankarstvo – istraživanje kompanija Kaspersky Lab i B2B International

Prema razultatima ankete koju su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International, polovina (46 odsto) internet korisnika veruje da je tradicionalno bankarstvo sigurnije od internet bankarstva. I pored ovih strahova, ljudi i dalje delimično obavljaju transakcije putem interneta. ali ne preduzimaju ni najosnovije mere zaštite, pri čemu izlažu riziku svoj novac i reputaciju banke.

Jedan od najjednostavnijih načina da kriminalci pristupe vašem bankovnom računu jeste da se predstave kao vlasnik računa. Oni to mogu da urade tako što će dobiti informacije o računu, kreiranjem „phishing“ stranice gde će korisnici nesvesno otkriti svoje korisničko ime i lozinku, ili krađom informacija o korisničkim imenima i lozinkama pomoću bankarskog trojanskog virusa koji će napasti računar kada korisnici pristupe legitimnoj veb stranici banke.  Tradicionalni računari i mobilni uređaji su podjednako  podložni  ovim napadima.

Anketa je pokazala da se značajan broj korisnika (49 odsto) oseća izloženo  opasnosti kada obavljaju finansijske transakcije putem interneta. Pored toga, polovina ispitanika (54 odsto) je izjavila da smatra da je tradicionalno obavljanje transkacija pouzdanije nego kada ono biva obavljano putem interneta, a 46 odsto se složilo da je tradicionalno bankarstvo sigurnije od internet bankarstva.

Međutim, uprkos ovim strahovima, većina internet korisnika često koristi internet usluge za plaćanje: 76 odsto ispitanika koristi desktop  ili laptop računare za plaćanje putem interneta, 22 odsto koristi tablet uređaje, 30 odsto koristi mobilne telefone, dok je 12 odsto vlasnika pametnih televizora priznalo da njih koriste  za ovakve usluge. Pored toga, prema rezultatima ankete, svaki peti korisnik ne radi ništa kako bi na internetu zaštitio svoje finansijske podatke.

„Ako potrošači, usled straha da postanu žrtve internet prevare, izaberu tradicionalno bankarstvo, to će usporiti usvajanje onlajn i mobilnih platnih sistema inateraće banke da ulože više resursa u svoje poslovnice. U međuvremenu, kada govorimo o korisnicima koji su već prihvatili onlajn i mobilne platne sisteme, prisutna je stalna bezbednosna pretnja da će oni svoj novac i reputaciju banke izložiti nepotrebnom riziku. Zbog toga je danas od vitalnog značaja da banke ulažu u tehnologiju koja će omogućiti bezbedno bankarsko okruženje za njihove mušterije. Ovakav pristup ne samo da će uveriti korisnike koji preferiraju tradicionalno bankarstvo da je internet i mobilno bankarstvo bezbedno, već će takođe smanjiti rizik kod neopreznih korisnika koji bi inače mogli da izgube značajne finansijske podatke”, izjavio je Ros Hogan (Ross Hogan), direktor odseka za zaštitu od prevara u kompaniji Kaspersky Lab.

Jedno od rešenja za ovaj problem jeste program Kaspersky Fraud Prevention, višeslojna sigurnosna platforma koja je kreirana specijalno za banke. Kaspersky Fraud Prevention  štiti finansijske podatke na korisničkim uređajima, povećavajući na taj način poverenje korisnika i smanjujući broj situacija kada banka treba da istražuje incidente, plaća kompenzacije ili ponovo uspostavlja svoju reputaciju nakon sigurnosnog propusta. Ova platforma može da zaštiti vlasnika praktično svakog uređaja, bilo da je u pitanju Windows PC računar, Mac, Windows Phone, Android ili iOS operativni sistem.

Autor: Marko Cvetković

Izvor: www.adriadaily.com

Poziv putnicima u kosmos – 01.07.2015. u 13h

Poklon TABLET računar za primenu EU standarda – preporučujemo

Srbija se svakodnevno približava Evropskoj Uniji a time raste i potreba implementacije evropskih standarda u naš poslovni život.

Kada je reč o informatičkim kvalifikacijama koje uobičajeno zahtevaju poznavanje kancelarijskih aplikacija, interneta, izrade projekata, obrade slika ili sl. Evropa je determinisala standard ECDL (European Computer Driving Licence) koji se priznaje su svim državnim institucijama i najvećim kompanijama našeg kontinenta.
 
Zato budite precizni u svojim opisima potreba za nova radna mesta i naznačite tačno ono što vam treba na jedinstveni EU način:
    – ECDL Start za opšte poznavanje logike računara, pisanja, tabličnih kalkulacija i interneta
    - ECDL Core za dodatne sposobnost izrade prezentacija i baza podataka (pored ECDL start kvalifikacija)
    - ECDL Profile za neke iz palete dodatnih sposobnosti kao što su: izrada projekata, obrada slike, IT sigurnost, onlajn kolaboracija, obrada internet stranica, 2D CAD, upotreba zdravstvenog informacionog sistema… ili
    – ECDL Advanced za napredno poznavanje nekih od osnovnih modula: Obrade teksta, Izrade prezentacija, Baze podataka ili Tabličnih kalkulacija
 
Dostavite nam kopiju Vašeg objavljenog oglasa a mi ćemo Vam iz sredstava bespovratnih fondova odmah poslati poklon TABLET računar kao zahvalnost za potsticanje i upotrebu evropskih standarda za bolju i lepšu budućnost naših građana.
 
Zahvaljujemo i srdačno pozdravljamo!
 
Regionalna ECDL kancelarija
Beograd, Zmaj Jovina 4.
011-2620374, 2632996, 2622668

Udruženje e-Razvoj
Beograd, 22. mart 2019.
Kalendar
februar 2019.
P U S Č P S N
« jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728