Get Adobe Flash player

Projekti

Kako da Biznis inkubatori postanu akceleratori ekonomskog rasta u zemljama u razvoju? – Nebojša Abadić, član i izvršni menadžer Udruženja e-Razvoj

Nebojša Abadić, doktorant Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, pomoćnik direktora za razvoj Biznis Inovacionog Centra u Kragujevcu, Izvršni menadžer Udruženja e-Razvoj

 

Uvod
Razvoj poslovnih inkubatora u razvijenim ekonomijama, 80 tih godina prošlog veka, već sam po sebi pravi paradigmu vezanu za zemlje u razvoju.  Samim tim veliki broj stručnjaka iz ove oblasti je počeo da se bavi  metodologijom održivosti biznis inkubatora u zemljama u tranziciji.  Zaključak je uglavnom isti. Bez kontinuirane podrške i strpljenja kako države, tako i društva uopšte u realizaciji celog programskog ciklusa razvoja i pozitivnog uticaja na lokalnu ekonomiju, održivost biznis inkubatora bi bila teška, samim tim i mehanizam za razvoj Start up kompanija bi bio ugrožen. 

Definicija inkubatora 

Postoji veliki broj definicija poslovnih inkubatora, kako profesionalnih tako i akademskih.  Definicija Američke  Nacionalne Asocijacije Biznis Inkubatora  ( NBIA , 2007 ) glasi da  je  Biznis inkubacija proces poslovne podrške koji ubrzava uspešan razvoj novonastalih  kompanija kao i firmi u početnom stadijumu razvoja, pružajući preduzetnicima  niz ciljanih resursa i usluga. Ove usluge su obično razvijene od strane menadžmenta inkubatora i ponuđene kako u poslovnom inkubatoru tako  i preko svojih umreženih kontakata. Glavni cilj Biznis inkubatora je da proizvede uspešne firme koja će napustiti program inkubacije finansijski održive i samostalne. Ovi inkubator diplomci imaju potencijal da stvore radna mesta , revitalizaciju naselja , komercijalizuju nove tehnologije i jačaju lokalne i nacionalne ekonomije. 

Problem funkcionisanja inkubatora u zemljama u razvoju 

Srbija kao i ostale zemlje u razvoju ima niz problema u vezi inovacija, novih Start-up preduzeća i biznis inkubatora: povećana stopa rasta siromašnosti, zaostajenje u produktivnosti, starenje stanovništva,  uporna praznina u pristupu inovacijama, neadekvatno i nedovoljno fokusirana podrška interakciji biznis – istraživanje i razvoj R&D, otežan pristup EU fondovima kroz nepostojanje kadrovskih potencijala. Region zapadnog Balkana zaostaje u pogledu uvođenja, unapređenja i implementacije savremenih tehnologija . Ovaj nedostatak i poremaćaj je zabeležen ne samo u komercijalnim strukturama u sektoru preduzeća, već i u mreži u oblasti istraživanja , obrazovanja i inovacija . Danas se veza između univerziteta  i  istraživačkih institucija koje su nekada povezivale ceo region polako uspostavlja, ali sporo. Takođe jedna od većih barijera za razvoj inkubatora na području zapadnog Balkana je nedostatak duha preduzetništva i nerazvijen mehanizam obezbeđivanja kako početnog tako i rizičnog kapitala. Usluge koje pružaju inkubatori su klijentima (stanarima) ćesto preskupe ili nedovoljno prilagođene njihovim potrebama. Firme koriste  servise dok  su besplatni, ali ih izbegavaju kada su na komercijalnoj osnovi. Domaći javni sektor za promovisanje preduzetništva nema resurse da podrži takve usluge. Shodno tome, kada  međunarodne subvencije prestanu, poslovni centri se ili zatvoraju ili  pokušavaju da preusmere svoje usluge prema firmama koje su u stanju da plate tržišnu cenu ili na donatore. 

Rešenje za održivost poslovnih inkubatora u zemljama u razvoju 

Bez obzira na probleme broj poslovnih inkubatora u zemljama u razvoju se ubrzano povećava i taj trend  će se nastaviti i u budućnosti. Olimpijski krugovi  predstavljaju sinergiju odgovornih  subjekata, za razvoj politike, tehničke infrastrukture, okvira funkcionisanja i inicijalnih finansijskih sredstava  i jedan od sistemskih pokazatelja da li je funkcionisanje biznis inkubatora akcelerator  razvoja start up kompanija.

Država je po svim pokazateljima, kako ispitivanjima, tako i primerima dobre prakse u rezvijenim zemljama, činilac broj jedan za stvaranje optimalnih uslova za razvoj sektora MSP-a, opstajanja START UP preduzeća, pa samim i tim i funkcionisanje poslovnih inkubatora. Usaglašavanjem zakonskih regulativa, formiranjem institucija koje profesionalno i odgovorno prate rad inkubatora, omogućavajući im kroz olakšan sistem finansiranja i infrastrukture) da stvore održivost, je prvi neophodni korak.

U zemljama u razvoju većinu inkubatora finansira država. Međutim i dalje nije jasno kako državatroši novac na inkubatore, naročito ako se uzme u obzir da je većina fondova za osnivanje, promociju i razvoj inkubatora integrisani sa ostalim programima finansiranja kroz EU strukturne fondove i regionalne fondove za razvoj. Alternativni izvori finansiranja (Seed capital,Start-up capital, Venture capital, Angel networks) predstavljaju izuzetan instrument za održivost inkubatora, a takođe i njihovih stanara.

Jasno je da biznis inkubacija postaje sve značajnija kako u industrijalizovanom svetu tako i u zemljama u razvoju. Uloga inkubatora je  takva da utiče pozitivno na lokalno ekonomski razvoj. Postavlje se pitanje da li inkubatori uopšte i treba da budu održivi? Država treba i dalje  u jednom delu  da subvencioniše inkubatore, jer su već  deo infrastrukture namenjen napretku i akceleraciji razvoja Start up firmi kao stanara inkubatora. Samim tim  njihov broj će nastaviti da raste.

Autor: Nebojša Abadić

Kompanija Halcom, članica Udruženja e-Razvoj, na konferenciji Technobank 2014

Kompanija Halcom, članica Udruženja e-Razvoj, je 9. i 10. aprila 2014. prisustvovala 14. konferenciji Technobank 2014, zajedno sa Narodnom bankom Srbije, resornim ministarstvom Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije, koju je organiziovao ASIT, članica Udruženja e-Razvoj. Konferencija je održana u hotelu Crowne Plazau Beogradu i na njoj su, pored organizatora, bile prisutne i sve važnije poslovne banke.

Technobank je vodeća konferencija u regionu zapadnog Balkana, poznat po velikom broju posetilaca, kvalitetu ponude redovnih izlagača i stalnom fokusu na najnovije teme iz oblasti globalnog bankarstva. Technobank je “mesto okupljanja” banaka i izlagača iz regiona (uključujuči i Halcom), koja služi kao platfoma za razmenu informacija o novim trendovima iz bankarske industrije. Teme koje konferencija obrađuje uvek se tiču budućnosti načina plaćanja i evolucije bankarske industrije i njenog uticaja na lokalna tržišta. Tako je Halcom, učesnicima konferencije, predstavio rešenje za distribuciju elektronskih faktura koje upotrebljava sigurne i bezbedne e-banking kanale. U razmeni elektronskih faktura učestvuju izdavaoci, primaoci i banke. Iz tog razloga, za uspostavljanje razmena e-faktura, nije potrebno ulagati u skupa i nestrandardna rešenja, jer elektornska banka nudi jednostavno izdavanje, prijem i arhiviranje elektronskih računa.

CENTAR ZA RAZVOJ ARHIVSKIH TEHNOLOGIJA

U četvrtak 17. aprila 2014. godine je u restoranu „SKY“ sa početkom u 16 časova, održan sastanak svih kompanija koje se bave poslovima koji su vezani za arhivske tehnologije, kao i Udruženja Arhiv-Info. Cilj sastanka je bio prezentacija novo-osnovanog Centra za razvoj arhivskih tehnologija pod imenom CERAT.

CENTAR ZA RAZVOJ ARHIVSKIH TEHNOLOGIJA je dobrovoljno, strukovno, nevlаdino, nestranačko i neprofitno udruženje građana u oblаsti upravljanja dokumentima, informacijama i elektronskih dokumenata, arhiviranja i zaštite arhivske građe.

Nakon obraćanja predsednika Centra, gospodina Saše Petrovića, član Udruženja e-Razvoj, koji je predstavio ideje, misiju, viziju i ciljeve Centra, svi prisutni na sastanku su uzeli učešće u diskusiji oko same organizacije i funkcionisanja CERAT-a.

 Sastanku su prisustvovali predstavnici sledećih kompanija i organizacija:

Dogovoreno je da na sledećem sastanku jasnu budu delegirane uloge i odgovornosti svih onih koji odluče da uzmu učešća u daljem radu CERAT-a.

Sve relevantne informacije o radu Centra možete pronaći na:

 Centar za razvoj arhivskih tehnologija koristi priliku da se zahvali kompanijama BDC Ricoh, Mainstream Hosting i Orion Telekom, članici Udruženja e-Razvoj, na pomoći prilikom osnivanja i organizacije samog Centra.

Veliko hvala i restoranu SKY, Destileriji Zarić i Vinariji Zvonko Bogdan na pomoći u organizaciji sastanka.

Upotreba IKT u Republici Srbiji – saopštenje iz oblasti statistike

Објављено је ново саопштење из области статистике за коју сте се пријавили:

Употреба информационо- комуникационих технологија у Републици Србији, 2013.
http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/repository/Documents/00/01/14/03/ICT2013s.zip

Употреба информационо- комуникационих технологија у Републици Србији, 2013. Презентација
http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/repository/Documents/00/01/14/03/PrezICT2011.pdf

Употреба информационо- комуникационих технологија у Републици Србији, 2013. Прес
http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/repository/Documents/00/01/14/03/PressICT2013.pdf

Kontakt informacije:
Email: stat@stat.gov.rs

Uloga i značaj izvršnih menadžera Udruženja e-Razvoj

Izvršni menadžeri Udruženja e-Razvoj su ovlašćeni da zastupaju interese Udruženja e-Razvoj, vrše promotivne aktivnosti i poslovno pregovaraju u ime Udruženja e-Razvoj u društvenim oblastima, gradovima, regionima i državama definisanim overenim ovlašćenjima, a u skladu sa postavljenim ciljevima udruženja.

Do sada izabrani izvršni menadžeri Udruženja e-Razvoj:

 

Milorad Miša Ćirić, član Udruženja e-Razvoj iz Beograda, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u oblasti saradnje sa dijasporom

Email: upakovananostalgija@yahoo.com

Ivan Nikčević, član Udruženja e-Razvoj iz Beograda, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u oblasti elektronske uprave

Email: ivan.nikcevic@mtt.gov.rs

Milivoje Radovanović, član UO Udruženja e-Razvoj iz Novog Beograda, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u oblasti brendiranja

Email: office@bpartner.co.rs

Vladimir Simić, član Udruženja e-Razvoj iz Novog Beograda, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u oblasti menadžmenta sistema: QMS, ISMS, ITSM i BCMS

Email: office@euroquality.rs 

Vladislav Miletić, član UO Udruženja e-Razvoj iz Beograda, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u oblasti digitalne arhivistike

 Email: vladislav.miletic@earhiva.com

Marko Predović, član UO Udruženja e-Razvoj iz Beograda, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u oblasti društvenih mreža

Email: mp@7media.rs 

Vladan Stevanović, član Udruženja e-Razvoj iz Beograda, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u oblasti informatičkog obrazovanja

Email: vlada@ecdltest.rs

Goran Đukanović, član Udruženja e-Razvoj iz Praga, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u Češkoj republici

Email: goran.djukanovic@czescham.com

Jovan Đorđević, član Udruženja e-Razvoj iz Beograda, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u oblasti kulture

Email: prasinazvezdana@gmail.com

Aleksandar Djelošević, član Udruženja e-Razvoj iz Beograda, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u oblasti strateške bezbednosti

Email: a.djelosevic@balsec.org

Ivan Ristić, član Udruženja e-Razvoj iz Leskovca, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u opštini Leskovac

Email: info@uizs.org.rs

Prof. Dr Miloš Laban, član Udruženja e-Razvoj iz Beograda, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u akademskim institucijama i univerzitetima Republike Srbije

Email:  mmlaban@hotmail.com

Siniša Begović, član Udruženja e-Razvoj iz Zagreba, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u Republici Hrvatskoj

Email: sinisa@sinisabegovic.com

Nebojša Abadić, član Udruženja e-Razvoj iz Kragujevca, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u Šumadijskom okrugu

Email: nabadic@gmail.com

Željko Veselinović, član Udruženja e-Razvoj iz Niša, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u Niškom okrugu

Email: zves@medianis.net

Nebojša Skenderović, član Udruženja e-Razvoj iz Subotice, izabran za Izvršnog menadžera udruženja za zastupanje udruženja u Severnobačkom okrugu

Email: nebojsa.skenderovic@neskwebart.com

 

Mi gradimo veze

Prva konferencija Udruženja e-Razvoj o savremenom informatičkom obrazovanju “SIO 2014″, Beograd, novembar 2014. – najava

NAJAVA

Prve konferencije Udruženja e-Razvoj

o savremenom informatičkom obrazovanju SIO 2014

Beograd, novembar 2014.

“ON LINE obrazovanje”

 

Informatička ili digitalna pismenost je neophodan preduslov ekonomskog i društvenog opstanka svake zajednice. To je imperativ našeg društva i potreba svakog pojedinca kako bi mogao da odgovori zahtevima savremenog poslovanja. Savremeno informatičko obrazovanje daje nove mogućnosti i novu dimenziju obrazovanju. Sve češće je digitalna pismenost uslov za praćenje nastave na mnogim fakultetima. Informatičko obrazovanje je neophodno na svim nivoima obrazovanja kako nastavnicima da bi unpredili kvalitet nastave, tako i učenicima i studentima, da bi sebi otvorili nove mogućnosti za sticanje znanja. Adekvatan nivo digitalne pismenosti neophodan je poslodavcima, zaposlenima i građanima u širem smislu, kako bi svoj posao radili efikasnije i kvalitetnije i kako bi svoj život prilagodili potrebama i mogućnostima savremenog života.  

 

Konferencija SIO 2014 namenjena je obrazovnim institucijama i svima onima koji na različitim nivoima angažovanja učestvuju u procesu obrazovanja: onima koji kreiraju obrazovne programe, onima koji te programe realizuju, korisnicima obrazovnih metodologija, sadržaja i sredstava, kao i onima koji imaju da ponude rešenja za potrebe savremenog obrazovanja zasnovana na primerenijim normativnim i programskim predlozima,  metodologijama i novim informaciono komunikacinim tehnologijama.  

 

Cilj konferencije je spoj nauke, obrazovanja i privrede radi ponude, popularizacije i prihvatanja novih  metodoloških i tehnoloških rešenja u interesu unapređenja obrazovanja.

 

Kontakt informacije:
konferencija@erazvoj.com

Poziv na skup “Organizovani kriminal – sve što ste želeli da znate, a niste smeli da pitate” – preporučujemo

Udruženje e-Razvoj je pomoglo i dalo podršku organizaciji i realizaciji ovog skupa.

Boško Nektarijević, član Udruženja e-Razvoj: Fondovi EU – novca nikad nije bilo više!

Javni konkurs za sufinansiranje projekata u okviru programa „Evropa za građane i građanke“

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije objavljuje Javni poziv za sufinansiranje projekata udruženja i drugih organizacija civilnog društva kojima su dodeljena sredstva Evropske Unije u okviru programa „Evropa za građane i građanke“. Opšti cilj konkursa je podsticanje međunarodne i regionalne saradnje i promocija vrednosti na kojima je zasnovana Evropska unija. Pravo učešća na konkursu imaju udruženja i druge organizacije civilnog društva, registrovane kod APR-a, koje deluju na teritoriji Republike Srbije, a koje su nosioci projekata ili partneri na projektima koji su odobreni i ugovoreni u okviru programa Evropske unije „Evropa za građane i građanke“ u 2013. godini i čije aktivnosti su u toku u trenutku podnošenja prijave. Pravo učešća na konkursu imaju samo nosioci projekata ili partneri na projektima koji zahtevaju obavezno kofinansiranje.

Rok za podnošenje zahteva za sufinansiranje je od 10. do 24. aprila 2014. godine.

DETALJNIJE >>>

 

Izvor: http://civilnodrustvo.gov.rs

 

Siniša Begović, član Udruženja e-Razvoj iz Zagreba, izabran za Izvršnog menadžera Udruženja e-Razvoj za zastupanje udruženja u Republici Hrvatskoj

OVLAŠĆENJE ZA SINIŠU BEGOVIĆA

Udruženje e-Razvoj
Beograd, 28.11.2014.
Arhiva članaka
Skorašnji komentari
Kalendar
april 2014.
P U S Č P S N
« mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930