Get Adobe Flash player

Projekti

Upitnik za stručnjake u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija

Ovaj upitnik sačinjen je za potrebe istraživanja u oblasti nastave Engleskog jezika na Beogradskoj poslovnoj školi – visokoj školi strukovnih studija, i biće korišćen u svrhu unapredjivanja nastave i primene novih pristupa u podučavanju jezika struke.
Podaci će biti obradjeni anonimno.
Molimo Vas da na sledeća pitanja odgovorite obeležavanjem, opredeljivanjem na skali ili upisivanjem odgovora. Vreme potrebno za popunjavanje upitinika je 5 do 7 minuta.
Hvala Vam na Vašem vremenu i kreativnom doprinosu.
Tatjana Marković
 
* Required
1. Pol: *
2.Zanimanje: *
3. Koliko Vam u stručnom i/ili naučnoistraživačkom radu koristi znanje engleskog jezika? *
4. Po Vašem mišljenju, za uspešno obavljenje posla u IT-u potreban Vam je sledeći nivo znanja engleskog jezika? *
5. Engleski jezik koristite: *
 
Za praćenje stručne literature.
Za čitanje izveštaja.
Za čitanje tehničkih uputstava.
Prilikom učestvovanja na različitim predavanjima, seminarima, skupovima, vebinar sesijama i sl.
Za pisanje radova/izveštaja.
Za mejl komunikaciju.
Za stručne prezentacije.
Za izvođenje nastave ili održavanja predavanja i stručnih treninga.
Za telefonsku komunikaciju.
Na formalnim sastancima.
Na neformalnim sastancima internih timova.
U različitim društvenim vidovima komunikacije (upoznavanje sa kolegama iz inostranstva, ćaskanje, ugošćavanje stranih posetilaca i sl.)
6. Ocenite koja Vam znanja i veštine nedostaju u Vašem svakodnevnom radu? *
 
Poznavanje stručnog vokabulara.
Poznavanje gramatike.
Tečnost i tačnost u govornom izražavanju.
Izgovor.
Razumevanje govora.
Čitanje i razumevanje teksta.
Mejl komunikacija
Pisanje izveštaja.
Interkulturalna kompetencija (Znanja i veštine potrebna za efikasnu i prikladnu komunikaciju sa pripadnicima drugih kultura i sl.)
7. Kojim znanjima i veštinama u okviru predmeta “Engleski jezik struke” treba pokloniti najveću pažnju? *
Moguće je odabrati više odgovora.
8. Po Vašem mišljenju, engleski jezik na studijama treba da se izučava kao: *
9. Po Vašem mišljenju, koliko dugo je potrebno izučavati engleski jezik na studijama kako bi se stekla potrebna znanja i veštine za uspešno obavljanje posla u ovoj oblasti: *
10. Po Vašem mišljenju, sadržaji koji se obrađuju u okviru predmeta “Engleski jezik struke” za buduće inženjere poslovne informatike trebalo bi da budu pretežno fokusirani na: *
11. Molimo Vas da predložite oblasti i teme za obradu u nastavi “Engleskog jezika struke” koje Vas posebno zanimaju i za koje mislite da imaju praktičnu vrednost za Vaš svakodnevni posao.

12. Pitanje za kraj. Vi radite u: *

Never submit passwords through Google Forms.

Sava Savić i Đorđe Dukić, članovi Udruženja e-Razvoj na Konferenciji i seminaru o upotrebi evropskih standarda u informatičkom obrazovanju

Jovan Aleksić, član Udruženja e-Razvoj na Konferenciji i seminaru o upotrebi evropskih standarda u informatičkom obrazovanju

Program ulaganja u IT u poljoprivrednom sektoru

U ponedeljak, 23. marta, u Sava Centru predstavljen je IPARD program 2014-2020 koji predviđa ulaganja u iznosu od 175 miliona evra u mere podrške ruralnom razvoju u Srbiji.

Zajedno sa nacionalnim merama podrške, sredstvima iz budžeta, srpskim poljoprivrednicima će biti na raspolaganju, počevši od kraja ove godine, ukupna suma od skoro 230 miliona evra.

Programom podrške će biti obuhvaćene investicije u proizvodnji i preradi ratarskih kultura, mleka, mesa,  voća i povća. Svi prihvatljivi troškovi će poljoprivrednicima biti refundirati u iznosu od  60 do 70 posto ukupne investicije. Po prvi put će se investicije u IT za poljoprivrednu proizvodnju smatrati prihvatljivim troškom.

Kako se navodi u programu, poljoprivrednici mogu očekivati povraćaj do 50 procenata priznatih troškova u IT opremu za praćenje, kontrolu i upravljanje proizvodnim procesima. Sredstva iz IPARD programa će moći da koriste, prema rečima gospodina Aleksandra Bogunovića iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, “ozbiljni igrači koji se svrtavaju u srednje ili velike proizvođače”. Mala poljoprivredna gazdinstva će na raspolaganju imati samo sredstva iz srpskog budžeta.

Detaljne informacije o IPARD programu pogledajte ovde.

Izvor: PC Press

BESPLATNA ECDL INFORMATIČKA OBUKA U EVROPSKOJ ONLINE NEDELJI – preporučujemo

Svake godine tokom marta Evropska Komisija organizuje masovne akcije širom Evrope na promociji digitalnih veština i upotrebi interneta.  

Udruženje e-Razvoj i JISA – informatički savez Srbije tradicionalno podržavaju ove aktivnosti pa smo u najnovijoj akciji nazvanoj “eSkills for Jobs” obezbedili svim zainteresovanim građanima i kompanijama besplatnu online obuku za ECDL – European Computer Driving Licence, najvažniji evropski sertifikat poznavanja rada na računarima! 

Približavanjem Srbije evropskim integracijama, raste i potreba naših građana da imaju potvrdu znanja rada na računarima u skladu sa EU standardima gde se ECDL smatra jednako potrebnim za svako radno mesto u privredi ili vanprivredi. 

Iskoristite svoju priliku i registrujte se tokom marta na www.ecdl.rs

Održan prvi sajam EU projekata

Saša Mihajlović, član Udruženja e-Razvoj – promoviše novi metod lečenja Teslinim generatorom

KONTAKT INFORMACIJE:
Saša Mihajlović
Mob: +381 65 332 11 77
E-mail: manager@sasamihajlovic.com

Pozivnica za otvaranje izložbe fotografija Rajka Karišića

Održana 3. sednica Radne grupe NKEU za poglavlje 10 (informaciono društvo i mediji)

U  Beogradu je 11. marta 2015. održana 3. sednica  Radne grupe NKEU (Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji) za poglavlje 10 (informaciono drtuštvo i mediji).

Članovi Radne grupe su prvi deo sednice posvetili  izlaganju Marta Lanpera višeg istraživača u Institutu za informatiku Univerziteta u Talinu u Estoniji. Estonija ima vrhunska iskustva i rezultate u razvoju informacionog društva i  Mart Lanper  je jedan od vodečih eksperata  za primene IKT. Lanper je između ostalog rekao: Cela Estonija je pokrivena širokopojasnom mrežom, 76% porodica ima računar, 99% bankarskih aplikacija se obavlja elektronski, 95% poreskih aplikacija se obavlja elektronski, od 2002 svi koji žive u Estoniji imaju elektronsku identifikaciju (ID), za informaciono društvo je nadležno Ministarstvo za ekonomiju i telekomunikacije i u okviru njega Odelenje za državni informacioni sistem, za uspeh je važan balans između lokalnih poslovnih inicijativa  i centralnih vladinih akcija…

U drugom delu sednice govorili su:

Srđan Majstorović, zamenik direktora Vladine Kancelarije  za evropske integracije je govorio o pregovaračkoj poziciji  Srbije, planu rada i očekivanjima u 2015. godini.

Vladana Radisavljević   iz Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije je prikazala dosadašnji  pregovarački proces za poglavlje 10  i trenutnu situaciju.

Maja Zarić, savetnik u Ministarstvu  kulture i informacija  je govorila o razvoju i organizaciji  medija  kroz poglavlje 10.

Saša Milašinović koordinator Radne grupe NKEU predstavio je Preporuke Radne grupe NKEU za poglavlje 10, a koje su sačinjene na osnovu dosadašnjeg rada. U diskusiji su date određene sugestije za dopune i izmene dokumenta Preporuke“, a koji će se koristiti za  predstojeće  sastanke  sa Pregovaračkom  grupom za informaciono društvo i medije i Nacionalnim konventom o Evropskoj Uniji.

Izvor: IKT Bilten

Digitalizacija hemeroteke Jugoslovenske kinoteke – nove mogućnosti

U Multi Sali na II spratu zgrade Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd, u utorak, 10. marta 2015. godine, održana je promocija prve faze programa: Digitalizacija kulturne baštine – Zbirke novinskih isečaka „Pola veka jugoslovenskog filma“ – hemeroteke biblioteke Jugoslovenske kinoteke.

Prva faza programa je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovime, turizma i telekomunikacija Republike Srbije,  a u organizaciji Jugoslovenske kinoteke i Centra za razvoj arhivskih tehnologija „CERAT“, uz operativnu i tehničku podršku kompanije Iron Trust d.o.o. Beograd i agencije za arhivističko tretiranje dokumentacije i građe – AskMe.

Značaj programa digitalizacije hemeroteke se ogleda u zaštiti njene originalane forme od oštećenja, uništenja i gubljenja, i pružanja mogućnosti da se na jednostavniji, komforniji i bezbedniji način, koristi njena elektronska forma.

Promociji su prisustvovali predstavnici institucija, udruženja, agencija i kompanija koje su učestvovale u realizaciji prve faze ovog programa, kao i svi koji su dali podršku i iskazali interesovanje za ovim programom.

Udruženje e-Razvoj
27. mart 2015. – najava
e-Development Associat.
e-Development Fund
e-Development Confer.
Arhiva članaka
Kalendar
april 2015.
P U S Č P S N
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930