Get Adobe Flash player

Projekti

Promocija zbirke “Šareni svet kazivanja” Jovana Đorđevića, člana Udruženja e-Razvoj – 29.11.2015.

Otvoren konkurs za nagradu DISKOBOLOS 2015

Jedinstveni informatički savez Srbije (JISA), članica Udruženja e-Razvoj, u saradnji sa Council of European Professional Informatics Societies (CEPIS), European Economic Chamber of Trade Commerce and Industry (EEIG), regionalnim privrednim komorama, informatičkim asocijacijama i velikim brojem domaćih eksperata je i ove godine otvorio je konkurs za najbolja poslovna rešenja zasnovana na primeni IKT.

Nagrada Diskobolos već više od 20 godina čini vrhunski izazov stvaraocima i predstavlja jedinstvenu potvrda modernog poslovanja. Diskobolos je izuzetno uticao na unapređenje saradnje i podstakao mnoge autore iz celog sveta: USA, Indije, Šri Lanke, Kenije, UK, Belgije, Italije, Španije, Rumunije, Bugarske i svih ex-jugoslovensikih zemalja. Broj učesnika na konkursu za nagradu Diskobolos se iz godine u godinu permanentno uvećavao a od prošle godine uvedena je i nagrada DISKOBOLOS ZA NAJBOLJEG NASTAVNIKA INFORMATIKE.

PRIJAVITE SE POPUNOM ELEKTRONSKOG OBRASCA ZA JEDNU OD KATEGORIJA ILI ZA NASTAVNIKE.

Izvor: JISA

Održano predavanje: Matematika iz ugla Prof. dr Miloša Labana, na Kolarcu 05.11.2015.

PREDAVANJE O MATEMATIČKOJ BEZBEDNOSTI

Video-prezentacija o Beogradu koja je osvojila svet

Poziv članovima Udruženja e-Razvoj na 4. Belgrade Venture Forum

Četvrti po redu Belgrade Venture Forum održaće se od 12. do 14. novembra u beogradskom hotelu Crowne Plaza. Na najvećoj konferenciji posvećenoj investicijama i inovacijama u Jugoistočnoj Evropi, više od 70 inostranih investitora posetiće srpsku prestonicu – spremni da čuju vaše ideje i u njih ulože od 25 hiljada, do nekoliko milona evra.

PLAN FOR PREPARATION OF IPA 2016 ACTION PROGRAMME

Poziv članovima Udruženja e-Razvoj na Predavanje o MATEMATIČKOJ BEZBEDNOSTI 05.11.2015. u Kolarcu uz obezbeđen popust od 30% – preporučujemo

POZIVNO PISMO

KOTIZACIONI FORMULAR

Popunjeni KOTIZACIONI FORMULAR sa svim potrebnim podacima dostavite na Email: office@erazvoj.com, posle čega će Vam biti dostavljen predračun za uplatu.

ORGANIZATOR PREDAVANJA:
Udruženje e-Razvoj
www.erazvoj.com

 

Intervju sa Milanom Živkovićem, članom Udruženja e-Razvoj – organizovalo Udruženje-Razvoj

e-Razvoj: Predsednik ste Društva itSMF Srbije, potpisnikom sporazuma o saradnji sa Udruženjem e-Razvoj. Molimo Vas da članove Udruženja e-Razvoj i sve one koji prate rad ovog poslovnog udruženja, upoznate sa najvažnijim detaljima Vaše profesionalne karijere.

Milan Živković: Kao prvo želim da se zahvalim Udruženju e-Razvoj i posebno Vama, kao njenom Osnivaču i Predsedniku, Slobodanu Krstiću za poziv na razgovor i priliku da se predstavim i upoznam Vaše članove sa Udruženjem itSMF Srbije koje predstavljam.

Svoju radni vek sam započeo jos 1990. Godine, paralelno sve vreme dok sam studirao na Elektrotehničkom Fakultetu u Beogradu, smer Telekomunikacije.Podiplomiranju dobijam posao u prvom mobilnom operatoru, Mobtel Srbija, kao Inženjer Sistema Prenosa i Transportne mreže, u Operation & Engineering Organizaciji. Sa pozicije Višeg Inženjera prelazim u Sales & Marketing gde osnivam Management funkciju koja obuhvata 4 Tima. Paraleno s poslom, završavam Magistarske studije na Ekonomskom faktultetu u Beogradu, na smeru Management Informacionih Sistema i uspešno branim magistarsku tezu na temu: Razvoj elektronskog poslovanje u mobilnim telekomunikacionim sistemima. U 2000. godini dobijam ponudu od Lucent Technologies da pređem u njihov Global Pre-Sales Division na poziciji Network Planning Managera uUK. U 2005. godini prelazim u EricssonUK, prvo kao Senior Network & Technology Consultant, a zatim na poziciju Global Senior Operation Consultant. Nakon 8 godina u Ericsson-u i završenih MBA studija na Henley Business Schoolu UK, prelazim u Huawei Technologies gde i danas radim kao Head of Operation Consulting i takođe obavljam zadatke Assurance & Managed Services Market Lead for CEE & Nordics Region..

e-Razvoj: Šta je to itSMF?

Milan Živković: itSMF ili IT Service Management Forum je međunarodno priznata, profesionalna organizacija koja povezuje kompanije i profesionalce u domenu IT Service Management-a. Ova neprofitna organizacija postoji od 1991. godine i kao takva predstavlja dominantan činilac u razmeni znanja i širenju profesionalnih iskustva , unapređivanju relevantnih standarda i promomisanju ITSM orijentisanih traininga i edukacije.

itSMF International okuplja preko 6,000 korporativnih članova u IT industriji i javnom sektoru, kao i više od 100,000 individualnih članova uključenih u rad lokalnih foruma osnovanih u više od 50 država.Posvom modelu organizovanja itSMF Int. omogućava pristup globalnoj mreži IT eksperata, bogatom izvoru informacija i ogromnom broju tematskih događaja, koji svakoj kompaniji i njenim zaposlenima može sigurno pomoći u rešavanju svakodnevnih izazova u domenu IT Service Management-a, kvalitetnijoj primeni Informacionih Sistema, kao i daleko efektivnijoj i efikasnijoj implementaciji Service Management procesa. U svom radu, svi članovi se rukovode visokim standardima i profesionalnim principima itSMF International, kao i pravilima etičkog ponašanja koji je definisan kroz itSMFI Code of Ethics. 

e-Razvoj: Zbog čega je nepohodno upravljati IT uslugama?

Milan Živković: IT tehnologija, kao i sami IT servisi i usluge bazirane na njima su od od svog početka do danas napravile ogroman napredak. U skladu s ovim razvojem, porasla je kompleksnost tehnoloških rešenja, ukupna složenost implementacije i velika međuzavisnost procesa koje je potrebno ispratiti kako bi se odgovorilo daleko većim zahtevima od strane korisnika. Takođe, očekivanja naspram kvaliteta IT servisa su dramatično porasla, kao i spektar primene gde se IT usluge nude, ali i raznovrsnot načina kako se IT usluge pružaju. Kao rezultat svega toga, neophodno je upravljati IT uslugama na jasno definisan, globalno univerzalan i u praksi proveren način, ono što mi u struci zovemo Best Practice, i u skladu s tim koncept (IT) Service Management-a je kao takav absolutno potreban i jednostavno nezamenjiv. Ja namerno ne pominjem IT u nazivu Service Management, jer je danas IT svuda prisutan, uvek potreban i kao takav se jednostavno podrazumeva.

e-Razvoj: U kolikoj meri su firme u Srbiji upoznate sa značajem upravljanja IT uslugama?

Milan Živković: Rekao bih da su firme u našoj zemlji veoma dobro upoznate sa značajem koncepta (IT) Service Management-a, neophodnost da primene principe i tu najbolju praksu u implementaiciji IT servisa. Jednostavno je pitanje opstanka na tržištu vezano za stepen integracije IT rešenja u poslovni ambijent i na pravi način upravljanje IT uslugama koje se koriste direktno ili indirektno u osvajanju novih kupaca i većoj prodaji portfolia proizvoda ili usluga. Za one koje se takmiče na globalnom tržištu ili putem interneta izazov je svakako veći, jer je potrebno da nivo kvaliteta svojih IT usluga unaprede još više i da na odgovarajući način postignu diferencijaciju u odnosu na ogromnu konkurenciju.

e-Razvoj: Da li u ovoj oblasti postoje neki svetski standardi i koji?

Milan Živković: Postoje više svetskih standarda koji su definisani u domenu pružanja IT usluga i IT Service Managementa. Ovde bih izdvojioISO-IEC20000 standard za kvalitet i upravljanje IT uslugama, koji je inače rezultat rada itSMF članova, i do skora u smislu Intelektualne Svojine bio u vlasništvu itSMF International, kao i ITIL (IT Infrastructure Library) metodologiju za primenu najbolje prakse u IT Service Management-u. Takodje bih pomenuo ISO 27001 standard za sigurnost inormacionih sistema (information security management system – ISMS), kao i ISO 38500 standard za IT Governance, odnosno kako je potrebno organizovati efektivnu, efikasnu i odgovarajuću primenu Informacione Tehnologije u okviru organizacije koja se bavi pružanjem IT usluga.

e-Razvoj: Koji su osnovni ciljevi Vašeg Društva itSMF Srbije?

Milan Živković: Društvo itSMF Srbija je osnovano 2008 godine, sa ciljem da postane reprezentativni forum za širenje znanja, inicijativa i profesionalnih iskustva u domenu IT Service Management-a u Srbiji. U skladu s tim Misija Društva je da razvija i promoviše ITSM u našoj zemlji i podržava svoje članove u daljoj edukaciji i razmeni profesionalnih iskustava u ovoj oblasti, kao i da se lakše povežu sa drugim sličnim organizacijama i društvima koja vide opšti interest u unapređivanju upravljanja i primene IT uslugama i IT industriji uopšte. U tom smislu vidimo i ovu saradnju sa Udruženjem e-Razvoj, i želim da pohvalim Vasu inicijativu, celokupan rad i zalaganje koje činite za razvoj IT sektora u Srbiji kao jedan od najvažnijih ekonomskih činilaca.

e-Razvoj: Kakav je po Vama stepen razvoja informacionog društva u Srbiji?

Milan Živković: Posmatrajući ukupni poslovni ambijent u Srbiji, rekao bih da je stepen razvoja informacionog društva relatvno dobar, ali da se može i mora mnogo više uraditi. To je domen u kome je potrebno uložiti mnogo više investicija i posvetiti pažnje od strane svih državnih tela, na čelu sa Vladom Srbije i resornim Ministartvom. U isto vreme svi privredni subjekti, od malih i srednjih preduzeća do velikih korporacija, ali i svi pojedinci moraju da sami pronadju gde i kako oni mogu da daju svoj doprinos, i šta treba da učine da unapred svoje IT i Service Management kapacitete. Tu mislim na sve aspekte i radne aktivnosti, uključujući edukaciju, pohađanja treininga i polaganja kurseva, do korišćenja primera dobre prakse u svakodnevnom radu, kontinuiranom unapređivanju rezultata svoga rada i kvaliteta IT usluga koje se nude korisnicima, pa do prisustvovanja tematskim, radnim sastancima i konferencijama, gde će promovisati svoje uspehe i izazvati pažnju stranih investitora. To je ujedno i oblast gde će se sve uloženo najbrže vratiti, a takođe omogućiti da se cela zemlja što brže ekonomski osnaži i vrati na evropsku i svetsku tržišnu poziciju koja joj pripada.

e-Razvoj: Da li imate neku poruku Udruženju e-Razvoj i njegovim članovima?

Milan Živković: Poruka Udruženju e-Razvoj bi bila da nastavite sa svojim dosadašnjim radom i inicijativama koje ste do sada započeli i uspešno promovisali, i da će još bolji rezultati tek doći. Geopolitičko okruženje i ekonomska situacija nam ne idu na ruku, ali moramo da se trudimo još više i borimo znanjem i kvalitetom našeg rada. To je najbolji put i jedini način da uspemo u globalnoj tržišnoj utakmici koju nameće ekonomija znanja (knowledge-based economy), ekonomija budućnosti!

Pozdravljam sve članove Udruženja e-Razvoj i Vas lično i želim svaki uspeh u profesionalnom radu!

KONTAKT INFORMACIJE:
Milan Živković, član Udruženja e-Razvoj
Intervju pripremio i vodio:
Slobodan Krstić
Predsednik Udruženja e-Razvoj

Održan prvi redovni sastanak e-Development Elite Cluba

MATEMATIČKA BEZBEDNOST na Kolarcu, 05.11.2015.

Matematička bezbednost je osnova svih poslovnih bezbednosti pa i informatičke i informacione bezbednosti.

Najavljeno predavanje u Kolarcu je tek početak aktivnosti koje Udruženje e-Razvoj planira na polju istraživanja, primene, edukacije i promocije ove važne oblasti matematike koja do sada nije bila aktuelna u Srbiji ni u kojem obliku.

Udruženje e-Razvoj
Beograd, 25. mart 2016.
Članice e-Razvoj
Business Privilege Card
e-Development Associat.
e-Development Fund
e-Development Confer.
Arhiva članaka
Kalendar
novembar 2015.
P U S Č P S N
« okt    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30