Get Adobe Flash player

Projekti

Održana prezentacija Aplikacije CarBond za proveru polovnih automobila, kompanije RING9, članice Udruženja e-Razvoj

Putem CarBond aplikacije, koju je razvila domaća kompanija RING 9, članica Udruženja e-Razvoj, kreiraće se baza relevantnih podataka o polovnim motornim vozilima, koja će pomoći i kupcima i trgovcima.

Kupci, prodavci i serviseri polovnih motornih vozila u Srbiji uskoro će moći da preko broja šasije na internet aplikaciji dobiju sve relevantne podtke o vozilu za koje su zainteresovani. Radi se o CarBond aplikaciji za prikupljanje servisnih podataka o motornim vozilima na teritoriji Republike Srbije i bivših jugoslovenskih republika. Aplikaciju je razvila kompanija RING9 na osnovu ideje Nebojše Denčića, člana tima za razvoj aplikacije. 

 
„Slične aplikacije već postoje u drugim zemljama, ali je CarBond nova po tome što omogućava pretragu na osnovu broja šasije“, rekao je Denčić na predstavljanju aplikacije u PKS. On je ukazao da se radi o projektu koji će trajati pet do sedam godina. Polovna vozila dobiće servisne knjižice sa relevantnim podacima u tri nivoa validnosti: prvi nivo su podaci koje daju vlasnici vozila, drugi koje daju neovlašćeni serviseri, a traći koje daju ovlašćeni serviseri.
 
 
Potreba za ovom aplikacijom postoji, s obzirom na podatak da u Srbiji opada prodaja novih vozila, dok je prodaja polovnih pet puta porasla. Predstavnici kompanije RING9 napomenuli su da je prosečna starost automobila u Srbiji 15 godina, ali zato automobil ima svaki četvrti punoletni građanin Srbije. Takva situacija otvara veliki prostor za prevare prilikom trgovine polovnim motornim vozilima.
 
Misija projekta CarBond je da klijent prilikom kupovine željenog motornog vozila na lak i brz način može proveriti istinitost podataka. Klijenti mogu da se informišu da li je motorno vozilo kradeno, kao i da li ima veću pređenu kilometražu nego što piše na instrument tabli, da li je imalo teže kvarove, da nije stariji nego što piše u dokumentaciji.
 
Pored tih podataka, CarBond aplikacija sadrži i ponude distributera novih i polovnih vozila, fizičkih i pravnih lica vlasnika vozila, ovlašćenih i neovlašćenih servisera, kao i banaka i lizing kuća sa ponudama finansisjksih paketa za kupovinu vozila.
 
Tim kompanije RING9  radi na izradi mobilne aplikacije, tako da će korisnici moći da dobiju sve potrebne podatke putem mobilnog telefona, na licu mesta, najavljeno je na predstavljanju CarBond  aplikacije u Privredenoj komori Srbije.
 
 
Izvor: Privredna komora Srbije

„ICT Hub“ je najveća „start up“ investicija u IKT sektor u Srbiji

U  Beogradu u Naučno tehnološkom parku  Zvezdara  otvoren je 4 novembra „ICT Hub“.To je prvi USAID projekat u IT  u Srbiji. Svečanom otvaranju su prosistvovali:  potpredsenik Vlade Rasim Ljajić, ministar prosvete i nauke Srđan Verbić, ambasador SAD Majkl Kirbi i dr.

„ICT Hub“ će se baviti tehnološkim preduzetništvom time što  nudi potrebnu savremenu tehnološku infrastrukturu i mentorski sistem rada rekao je na otvaranju Dejan Ranđić jedan od osnivača.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je u otvaranje „ICT Hub“-a, uloženo 700.000 dolara što predstavlja najveću „start up“ investiciju u sektor informaciono komunikacionih tehnologija u Srbiji. „U Srbiji trenutno postoji 21 biznis inkubator od kojih je pet specijalizovano za informaciono-komunikacione tehnologije. Bilo je i više ovakvih projekata, ali su u međuvremenu ugašeni, jer nisu bili ekonomski održivi“, rekao je Ljajić na svečanom otvaranju „ICT Hub“-a.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potreban razvoj primenjivog tehnološkog znanja koje može da pomogne razvoj celokupne privrede.
Informatički sektor u Srbiji je veoma napredovao prethodnih godina, i po globalnom indeksu razvoja IT sektora Srbija se nalazi na 40. mestu u svetu sa prihodom od 230 miliona evra u prošloj godini, a po razvoju poslovanja u tom sektoru je na 56. mestu sa oko 2.000 firmi, u kojima radi oko 16.000 ljudi, naveo je Ljajić.

Ambasador Kirbi je rekao da je impresioniran izgledom naučno-tehnološkog parka na Zvezdari i dodao da je “pomalo ljubomoran na uslove koje imaju mladi istraživači i naučni saradnici u tehnološkom parku na Zvezdari” a koji, kako je kazao, podsećaju na uslove koji imaju zaposleni u kompanijama „Google“ i „Apple“ u SAD.

Izvor: IKTservis

Ključne tačke IT ugovora – rezime

Važno je napomenuti: ugovori su izraz poverenja dve ili više strana u mogućnost da se određeni posao obavi. Ako tog poverenja nema, nijedan ugovor ma koliko pažljivo bio sročen neće uspeti da “natera” posao da se sam uradi. Posao čine ljudi!

Do sada su obrađene teme:

 1. Ugovor za nabavku hardvera (link)
 2. Ugovor za održavanje hardvera (link)
 3. Ugovor o softverskim licencama (link)
 4. Ugovor o održavanju/nadogradnji softvera (link)
 5. Ugovor za razvoj softvera (link)
 6. Ugovor za konsultantske usluge (link)
 7. Ugovor o nivou usluga (link)

Ovo je sažetak ako niste čitali sve prethodne tačke detaljno. Pročitajte pažljivo i obratite pažnju na sledeće:

 • Postarajte se da znate tačno šta želite i šta je izvodljivo zato što ako ne znate nećete ni ugovor sklopiti kako treba. Među najčešćim uzrocima neuspešnih IT projekata jesu nejasnih korisnički zahtevi i nerealna očekivanja
 • Ako delite poverljive podatke, postarajte se da svi potencijalni dobavljači potpišu ugovor o poverljivosti sa vama. Ako ćete dati uvid u detaljnu funkcionalnu specifikaciju onoga što želite i informacije o vašem poslovanju ne želite da bilo koja informacija od značaja dospe kojim slučajem do vaše konkurencije
 • Pazite se upadanja u zamku da uđete u ugovor pre nego ste nameravali. [1] Zakon kaže da je prihvatanje ponude izjava volje i sva prepiska u vezi sa pripremama za ugovor treba da bude jasna u tom smislu.
 • Ako je određena tačka izuzetno važna za vas postarajte se da je imate napismeno. Moguće je da vama značajna stavka uopšte nije obrađena u dobavljačevom ugovoru. Ako je tako, morate, zlu ne trebalo, da je imate napismeno od dobavljača. Dovoljno je obično pismo (email) od dobavljača na koje se u ugovoru možete pozvati ili još bolje da bude uključeno u aneks kao prilog. Ako dobavljač ne prihvata tu tačku ili odugovlači i pored vaših višestrukih zahteva da potvrdi ovu stavku, trebate poslati pisano obaveštenje dobavljaču da ulazite u saradnju ili ugovor sa njim jedino pod uslovom da je ta tačka u ugovoru dogovorena. Ako kojim slučajem stvar dođe do suda vaše pismo može biti od ogromne pomoći u vašem slučaju.
 • Postarajte se da dobijete od dobavljača pristojan vremenski period za podršku i održavanje za proizvode i usluge (zavisi od toga šta je predmet ugovora, npr. za računare je 3 godine knjigovodstvena amortizacija, ali je sigurno da se još najmanje dve godine, znači 5 ukupno, može koristiti i podržavati). Ne želite da vam dobavljač otkaže podršku posle nekoliko godina taman kada je vaš sistem počeo dobro da funkcioniše. Primetite da nemate obavezu da prihvatite podršku i održavanje za period od 5 godina: idealno ovo bi trebalo da bude na godišnjoj bazi. Ovo je samo da se dobavljač slaže da vam podršku pruža za najmanje 5 godina, ako je zatražite. Naravno ovo ima svoju cenu.
 • Postarajte se da dogovorite dovoljno obuke. Jedna od najčešćih razloga neuspeha projekata jeste nedovoljno obuke. Iskustvo kaže da je oko 20% vrednosti projekta sasvim OK za obuku. Ako je značajno niže možda bi onda trebalo da se zapitate zašto je to tako.
 • Postarajte se da je procedura oko potvrde i prihvatanja sistema (tzv. acceptance testing) poznata i dogovorena. Ako ovo nije razrešeno u ugovoru, kako ćete sprečiti da se loš sistem uopšte instalira? U prošlosti, test podaci su uobičajeno obezbeđeni od strane korisnika; danas je praksa da takvi podaci budu obezbeđeni od strane dobavljača.
 • Postarajte se da možete dobiti pristup izvornom kodu programa koje vam je dobavljač pravio/razvijao za slučaj da dobavljač prestane sa radom ili prestane da podržava i razvija softver. Idealno, izvorni kod bi trebalo biti deponovan kod nezavisne treće strane, ažuriran sa svakom novom verzijom koja izađe (escrow).

Na kraju, ne zaboravite da je ugovor samo jedan od načina da se obezbedi da se projekat završi na pravi način, u pravo vreme, od pravih ljudi i po pravoj ceni. Ništa više, ništa manje.

Autor: Miodrag Ranisavljević, član Udruženja e-Razvoj

Izvor: www.poslovnisoftver.net

Jugoimport-SDPR počeo projekat implementacije SAP-a u informacioni sistem preduzeća

Sve spremno za svečano puštanje u radi štamparske mašine Adast Dominant 724 Srednje zantaske škole za decu sa posebnim obrazovnim potrebama

Rails Girls Beograd III radionica – preporučujemo

Krajem novembra biće održana treća Rails Girls Beograd radionica namenjena devojkama koje žele da se oprobaju u programiranju koristeći Ruby on Rails, web platformu za razvijanje aplikacija.

Iako je na početku planirano da Rails Girls Beograd radionice budu organizovane jednom godišnje, zahvaljujući interesovanju koje je postojalo za prethodne, ove godine će se nakon druge koja se održala u maju dogoditi i treća i to u novembru.

UK Parobrod će i ovaj put biti mesto okupljanja 29. i 30. novembra, gde će učesnice napraviti svoje prve korake u programiranju ili se prvi put susresti sa Ruby programskim jezikom.

Sam koncept Rails Girls dešavanja je usmeren na ohrabrivanje devojaka da zakorače u IT svet. Tokom radionice učesnice savladavaju početne korake u programiranju koristeći Ruby jezik i Rails, otvorenu platformu za brz razvoj web aplikacija. Nakon radionice uz samostalni rad, ali i konstantnu podršku mentora i grupe, mogućnosti koje se otvaraju polaznicama su brojne.

Ono što je novina u vezi sa trećim Rails Girls Beograd izdanjem jeste proširenje mentorskog tima za dva ženska člana. Osim toga, ove godine nastavljamo saradnju sa softverskom firmom Rendered text iz Novog Sada, odakle su došli naši prvi mentori i koja je pomogla u realizaciji radionice.

Kao i do sad biće formirane grupe učesnica koje će zajedno sa mentorima proći kroz osnove programiranja i naučiti kako da naprave web aplikaciju od koncepta do koda. Za prijavu na radionicu ne postoji starosno ograničenje, a ni neophodno prethodno iskustvo u programiranju. Prvi dan je predviđen za instaliranje programa i međusobno upoznavanje, dok će drugog dana započeti celodnevni rad u grupama, čije rezultate jedva čekamo da vidimo. Za radionicu su pored motivacije potrebni i laptop ili netbook.

Prijave za učešće su otvorene do 21. novembra na sajtu http://railsgirls.com/beograd ili putem linka http://bit.ly/1t3SIWB.

Za sve koji još uvek nisu sigurni šta je to Rails Girls Beograd ili kako je izgledalo naše prethodno okupljanje, mogu to pogledati na http://vimeo.com/71897645

Pored zvaničnog sajta www.railsgirls.com/beograd možete nas pratiti i kontaktirati putem  facebook stranice https://www.facebook.com/RailsGirlsBeograd i twitter naloga @RailsGirlsBg, ili nam pisati na railsgirlsbeograd@gmail.com.

Rails Girls Beograd

Održan Poslovno-stručni skup: Fond e-Razvoj i Biznis ćelije Udruženja e-Razvoj

Bisnis ćelija za testiranje i verifikaciju softvera Udruženja e-Razvoj

Kontakt informacije:
Email: office@erazvoj.com

Poziv na Belgrade Venture Forum 2014 – OBEZBEĐEN POPUST za članove Udruženja e-Razvoj

Obaveštavamo Vas da se Belgrade Venture Forum, najveći inovacioni i investicioni forum u regionu, održava od 5-7. novembra treću godinu za redom, ovog puta pod sloganom Innovations For The World!

Na njemu će 33 najinovativnije ideje iz 11 zemalja, izabrane među više od 130 prijavljenih, biti predstavljene pred više od 50 investitora iz celog sveta, koji upravljaju fondovima vrednim više od milijardu evra i spremni su da ulože od 25.000 do više miliona evra po kompaniji.

Spisak govornika i investitora možete pogledati na http://www.belgradeventureforum.org/#Speakers

Belgrade Venture Forum su podržale i neke od najvećih svetskih kompanija, kao sto su Microsoft, Samsung, Erste Bank, IBM, Coca-Cola, Nestle i drugi, kao i ambasade USA, Nemačke i Izraela, mnogobrojne institucije i mediji.

Pozivamo Vas da uzmete učešće na ovom jedinstvenom događaju posvećenom najdinamičnijem delu naše privrede, i pogledate promo pakete ulaznica kao što su:

- 3 po ceni 2
- 5 po ceni 3
- mogućnost da predstavite Vašu kompaniju pred više od 400 učesnika putem konferencijskog štanda uz kupovinu 5 ulaznica

Udruženje e-Razvoj je svojim članovima obezbedio popust od 10 posto, ukoliko prilikom prijave ukucate promo kod:  eRazvoj

Link za prijavu je: http://www.belgradeventureforum.org/registration.php

Više detalja možete naći na sajtu: http://www.belgradeventureforum.org

Udruženje e-Razvoj daje podršku održavanju Belgrade Venture Foruma.

CATENA MUNDI na Kolarcu

Udruženje e-Razvoj
27. mart 2015. – najava
e-Development Associat.
e-Development Fund
e-Development Confer.
Arhiva članaka
Kalendar
novembar 2014.
P U S Č P S N
« okt    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930