Get Adobe Flash player

Projekti

U pripremi kampanja E-DEVELOPMENT BUSINESS PRIVILEGE CARD – Inicijativa Fonda e-Razvoj

Udruženje e-Razvoj
Email: office@erazvoj.com
Web: www.erazvoj.com

 

Hal E-Fakture osvajaju Srbiju!

Početkom aprila, kompanija Halcom, članica Udruženja e-Razvoj,  je počela sa održavanjem seminara pod nazivom “Smanjite troškove uz Hal E-Fakture”. Do sada, seminari su održani u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Šapcu. U planu je još da održimo seminare i u Valjevu, Kragujevcu, Nišu i Subotici, a zbog velike zainteresovanosti, seminari će se održati još jednom u Novom Sadu i Beogradu.

Uvodnu reč imao je Aleksandar Spremić, zamenik direktora Halcom a.d., dok je Hal E-Fakture detaljno objasnio Branko Graovac, menadžer poslovnog razvoja.

„Nakon održanih seminara u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Šapcu veoma sam zadovoljan odzivom, ali i zainteresovanošću direktora preduzeća da se uključe u sistem Hal E-Fakture. Cilj seminara je edukacija privrede, odnosno na koji način privreda može povećati produktivnost poslovanja i drastično smanjiti troškove“. 

Na seminarima je, do sada, prisustvovalo nekoliko stotina najvećih srpskih kompanija, a neke su odmah, nakon održanih seminara, zakazali sastanke sa svojim poslovnim bankama i sistem integratorima, kako bi što pre krenuli sa korišćenjem i ostvarenjem svih prednosti.

Direktori IT sektora kompanija izrazili su zadovoljstvo zbog bezbednosti sistema, ali i zbog lakoće prilagođavanja i implementacije u postojeće sisteme. Razlog za ovo je postojeća integracija Hal E-Bank rešenja sa ERP sistemom i jednostavnost korišćenja Hal E-Faktura.

Halcom je još jednom pokazao lidersku poziciju u razvoju inovativnih rešenja za privredne subjekte u Srbiji i regionu. Hal E-Fakturama potvrđuje bankama da omogućava dodatne izvore zarada, a preduzećima smanjenje postojećih troškova.

Na osnovu postojeće zakonske regulative, zainteresovanosti privrede i već potpisanih ugovora sa najvećim preduzećima u Srbiji, očekujemo značajnu upotrebu Hal E-Faktura.

“Sistem za prijem e-faktura sada mogu da koriste sva pravna lica, bez obzira da li koriste Hal E-Bank, pa ga to čini idealnim za veliku primenu u praksi.“

Branko Graovac, menadžer poslovnog razvoja Halcom a.d.

Posetite sajt www.efakture.rs, radi bolje informisanosti o Hal E-Fakturama i seminarima koji se održavaju.

Izvor: Halcom

Opus slika Dušana Jovanovića, člana Udruženja e-Razvoj – preporučujemo

O EU IPA projektu Projekt e-Poslovanje Hrvatska, faza 2 – Siniša Begović, član Udruženja e-Razvoj

Analiza veb nastupa proizvođača poslovnog softvera u Srbiji 2014

Cilj svake web prezentacije je da u najboljem svetlu tržištu predstavi kompaniju, njene proizvode i usluge. Neretko se dešava da se najviše pažnje prilikom izrade posvećuje estetskoj i grafičkoj dimenziji, i ako su, sa stanovišta korisnika, funkcionalna i sadržajna dimenzija, kao i brza dostupnost traženih podataka i informacija najvažniji faktori.

U ovoj analizi saznaćete:

  • Šta je web funkcionalnost i kako se postiže?
  • Koliko su proizvođači poslovnog softvera ažurni u pružanju informacija na svojim sajtovima?
  • Koliko je lako, iz ugla potencijalnog korisnika, naći željene informacije?
  • Koliko je koristan sadržaj na ovim sajtovima proizvođača poslovnog softvera?
  • Zašto je važno ulagati u veb nastup?

Kvalitetna i na vreme plasirana informacija je jedina koja donosi novac u današnje vreme. Koliko je ova teroija primenljiva u praksi proizvođača poslovnog softvera u Srbiji?

PREUZMITE ANALIZU

Izvor: www.mda.rs

Kompanija HALCOM, članica Udruženja e-Razvoj, nudi primene E-fakture

Kompanija HALCOM planira da organizuje  stručne seminare u osam gradova Srbije, u aprilu i maju mesecu, pod nazivom Hal E-Fakture. Na seminarima će preduzeća biti u mogućnosti da se upoznaju  sa inovativnim rešenjem za razmenu elektronskih dokumenata.

Hal E-Fakture je napredni sistem za razmenu računa i ostalih finansijskih dokumenata, koji se generišu, razmenjuju i obrađuju u elektronskom formatu između dobavljača i kupaca.

Glavne prednosti su smanjenje troškova, automatizacija procesa rada  i bolja produktivnost u radu, kao i integracija sa svim ERP informacionim sistemima.

Ovakav način rada je već poznat širom Evrope i pokazao se kao veoma produktivan. Iskustva korisnika u EU kažu, da se ulaganje u projekat e-faktura povrati za dve godine, za manje firme, i ispod godinu dana za velike kompanije.

Izvor: IKT Bilten

Tender za Integrisani zdravstveni informacioni sistem

Privredna komora Beograda i Društvo za informatiku Srbije organizovali su  25  marta poslovno stručni skup  ”Integrisani zdravstveni informacioni sistem-najava  velikog tendera”.

Predstavnici Ministarstva zdravlja nisu prisustvovali  i  javili su  da u ovom trenutku ne postije mogućnosti za  razmatranje tendera. Zato, je sadžaj skupa preformulisan i  razgovaralo se  o  stanju i potrebi  da se uradi studija integralnog informacionog sistema zdravstva.

U diskusiji je predloženo:

-objaviti projektni zadatak da bi se precizirao  cilj projekta i mogao kontrolisati  sadržaj  tok izrade projekta,

-obezbediti  transparentnost postupka   ugovaranja tendera,

-omogućiti  domaćim  naučnim i stručnim organizacijama  u oblasti IKT  da učestvuju na  tenderu  idr.

Organizatir skupa će uputiti Ministarstvu zdravlja  mišljenja izneta na sastanku, podršku za sprovođenje tendera  i spremnost na saradnju u njegovoj realizaciji.

Izvor: IKT Bilten

250 nastavnika dobilo ECDL sertifikate

U zadužbini  Ilije M. Kolarca, održana je konferencija i seminar o upotrebi evropskih standarda u informatičkom obrazovanju Srbije.

Konferenciju je otvorio Đorđe Dukić, potpredsednik Evropskog saveta ICT (CEPIS).

Iznošenje primera najbolje prakse započeo je potpukovnik Žikica Milinković prezentirajući iskustva primene ECDL-a u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane u kome je čak više od 7000 zaposlenih do sada sertifikovalo svoje informatičko znanje.

Potom je Snežana Antonijević, prezentirala pilot projekt 40 ECDL obuka zaposlenih u Vladi Srbije održan  po ON LINE sistemu za obučavanje i kontrolu postignutog znanja.

Aleksandar Milovanović, načelnik Odeljenja za računarsku podršku Poreske uprave, prezentirao  je iskustva sa primenom ECDL online obuke i sertifikacije u uslovima hitne intervencije kod velikog broja zaposlenih.

Prvi deo konferencije zaključio je Sava Savić, pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, prezentirajući aktivnosti ovog ministarstva u daljem razvoju ideje podizanja digitalne pismenosti stanovnika,  ali i planove edukacije nastavnika.

O obuci  profesora i nastavnika za primenu evropskih ECDL standarda u obrazovanju, govorili su: Bojana Satarić, profesor informatike; Andrija Tošić, profesor Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Valjeva;  Dragana Vasić, direktor Treće Beogradske gimnazije i Jasna Ristić, profesor Elektrotehničke škole Nikola Tesla iz Beograda.

Objasnivši detaljno način obuke i sertifikacije u uslovima online rada, Vladan Stevanović iz firme EBC, podvukao je ogromne prednosti učenja na daljinu, veliku ekonomičnost, ali i fleksibilnost koju ovaj sistem pruža potrebama kandidata.

Ovlašćeni ECDL online instruktor, Jovan Aleksić, obavio je praktičnu obuku ispitivača za komunikaciju sa sistemom i izvođenje online testiranja, čime su konačno stečeni uslovi da 250 prisutnih  nastavnika dobije  punovažne potvrde od ECDL regionalne kancelarije iz Beograda, o osposobljenosti za sprovođenje i kontrolu ECDL sertifikacija u svom okruženju.

Izvor: IKT Bilten

Upitnik za stručnjake u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija

Ovaj upitnik sačinjen je za potrebe istraživanja u oblasti nastave Engleskog jezika na Beogradskoj poslovnoj školi – visokoj školi strukovnih studija, i biće korišćen u svrhu unapredjivanja nastave i primene novih pristupa u podučavanju jezika struke.
Podaci će biti obradjeni anonimno.
Molimo Vas da na sledeća pitanja odgovorite obeležavanjem, opredeljivanjem na skali ili upisivanjem odgovora. Vreme potrebno za popunjavanje upitinika je 5 do 7 minuta.
Hvala Vam na Vašem vremenu i kreativnom doprinosu.
Tatjana Marković
 
* Required
1. Pol: *
2.Zanimanje: *
3. Koliko Vam u stručnom i/ili naučnoistraživačkom radu koristi znanje engleskog jezika? *
4. Po Vašem mišljenju, za uspešno obavljenje posla u IT-u potreban Vam je sledeći nivo znanja engleskog jezika? *
5. Engleski jezik koristite: *
 
Za praćenje stručne literature.
Za čitanje izveštaja.
Za čitanje tehničkih uputstava.
Prilikom učestvovanja na različitim predavanjima, seminarima, skupovima, vebinar sesijama i sl.
Za pisanje radova/izveštaja.
Za mejl komunikaciju.
Za stručne prezentacije.
Za izvođenje nastave ili održavanja predavanja i stručnih treninga.
Za telefonsku komunikaciju.
Na formalnim sastancima.
Na neformalnim sastancima internih timova.
U različitim društvenim vidovima komunikacije (upoznavanje sa kolegama iz inostranstva, ćaskanje, ugošćavanje stranih posetilaca i sl.)
6. Ocenite koja Vam znanja i veštine nedostaju u Vašem svakodnevnom radu? *
 
Poznavanje stručnog vokabulara.
Poznavanje gramatike.
Tečnost i tačnost u govornom izražavanju.
Izgovor.
Razumevanje govora.
Čitanje i razumevanje teksta.
Mejl komunikacija
Pisanje izveštaja.
Interkulturalna kompetencija (Znanja i veštine potrebna za efikasnu i prikladnu komunikaciju sa pripadnicima drugih kultura i sl.)
7. Kojim znanjima i veštinama u okviru predmeta “Engleski jezik struke” treba pokloniti najveću pažnju? *
Moguće je odabrati više odgovora.
8. Po Vašem mišljenju, engleski jezik na studijama treba da se izučava kao: *
9. Po Vašem mišljenju, koliko dugo je potrebno izučavati engleski jezik na studijama kako bi se stekla potrebna znanja i veštine za uspešno obavljanje posla u ovoj oblasti: *
10. Po Vašem mišljenju, sadržaji koji se obrađuju u okviru predmeta “Engleski jezik struke” za buduće inženjere poslovne informatike trebalo bi da budu pretežno fokusirani na: *
11. Molimo Vas da predložite oblasti i teme za obradu u nastavi “Engleskog jezika struke” koje Vas posebno zanimaju i za koje mislite da imaju praktičnu vrednost za Vaš svakodnevni posao.

12. Pitanje za kraj. Vi radite u: *

Never submit passwords through Google Forms.

Sava Savić i Đorđe Dukić, članovi Udruženja e-Razvoj na Konferenciji i seminaru o upotrebi evropskih standarda u informatičkom obrazovanju

Udruženje e-Razvoj
27. mart 2015. – najava
e-Development Associat.
e-Development Fund
e-Development Confer.
Arhiva članaka
Kalendar
april 2015.
P U S Č P S N
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930