Get Adobe Flash player

Projekti

Vladan Atanasijević: Uskoro elektronska uprava i u Srbiji

Potpredsednik Privredne komore Srbije Vladan Atanasijević izjavio je u Briselu da će Srbija uskoro početi da primenjuje koncept elektronske uprave kroz informatičko uvezivanje svih državnih institucija.

“Bili smo malo zatečeni kad smo videli da svih 28 clanica EU sve podatke razmenjuju elektronskim putem, a kod nas ministarstva komuniciraju jedno sa drugim isključivo papirnim dopisima sa pečatom”, rekao je novinarima Atanasijević

On zajedno sa predstavnicima pet preduzeća informatičkog sektora boravi u dvodnevnoj poseti Briselu.

“Ključna stvar je da i kod nas primenimo koncept elektronske države”, kazao je on, dodajući da je već doneta strategija i akcioni plan za ovu oblast.

Potpredsednik PKS  je izjavio da je zadovoljan razgovorima koje je delegacija iz Srbije vodila sa funkcionerima direktorata za komunikacije  privredni rast i za susedsku politiku i pregovore o proširenju.

“Ova poseta će sasvim sigurno doprineti mogućnostima razvoja i uspostavljanja informatičke magistrale, što će doprineti efikasnijoj državnoj upravi i razvoju privrede”, kazao je on.

Izvor: TANJUG

Održan sastanak zemalja članica Inicijative za elektronsku jugoistočnu Evropu (eSEE)

U Podgorici je 19. maja 2015. godine, održan sastanak zemalja članica Inicijative za elektronsku jugoistočnu Evropu (eSEE).

Skup je otvorila sekretarka Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, mr Sandra Veličković. Na otvaranju su govorili i predstavnici Regionalnog centra za saradnju (RCC), Nand Šani i eSEE sekretarijata, Nera Monir Divan.

U svom izlaganju sekretarka Veličković je istakla da: „Potpisivanje eSEE Agende Plus, kao i drugih dokumenata, uz podršku zajedničkim projektima, na putu razvoja Informatičkog društva i harmonizacije regionalnih aktivnosti, za Crnu Goru predstavlja potvrdu opredjeljenja za digitalno društvo, što smo i dokazali ispunjavanjem brojnih obaveza. Ti zadaci su sistematizovali našu namjeru da domete tehnološkog razvoja, u prvom redu informaciono-komunikacionih tehnologija, stavimo u funkciju ubrzanja procesa reformi koje u Vladi Crne Gore kontinuirano sprovodimo. “

„Uvažavajući dostignuti stepen razvoja, a imajući u vidu savremene trendove koji u ovoj oblasti važe u svijetu, Vlada Crne Gore je Strategijom razvoja informacionog društva do 2016. prepoznala značaj ciljeva definisanih Digitalnom agendom za Evropu. Crna Gora kontinuirano radi na ispunjavanju ovih zadataka u skladu sa svojim administrativnim kapacitetima i drugim raspoloživim resursima. U proteklom periodu, pored Strategije razvoja informacionog društva, usvojene su i: Strategija korišćenja Open Source tehnologija u Crnoj Gori, Strategija implementacije Disaster Recovery i Strategija informacione bezbjednosti“, podsjetila je Veličković i dodala: „Ministartsvo za informaciono društvo će i u narednom periodu posvećeno raditi na izgradnji elektronske uprave u Crnoj Gori, na što većoj zastupljenosti ICT u svim sferama života i rada, kao i na daljoj promociji, odnosno afirmaciji i približavanju informaciono-komunikacionih tehnologija svim segmentima stanovništva. Želim da istaknem opredjeljenje Vlade Crne Gore da istraje na putu izgradnje modernog, demokratskog i bogatog društva, uz oslanjanje na mogućnosti informacionih i komunikacionih tehnologija i naglašenu spremnost na saradnju sa ostalim državama regiona. “

Predstavnica sekretarijata eSEE, Nera Monir Divan je u svom obraćanju navela da se mnogo toga promijenilo u proteklih šest godina i da je Crna Gora u tom periodu, otvarajući pregovaračko poglavlje 10, postala lider u regionu. Sa posebnim zadovoljstom je istakla činjenicu da je eSEE inicijativa, kao i regionalna platforma za saradnju koju je ona izgradila bila od koristi Vladi Crne Gore u procesu pristupanja. Gospođa Monir Divan je najavila da eSEE inicijativa kreće sa novim programiranjem, prateći EMG i eLEAD projekte UNDP-a i da će dati izuzetan podsticaj uključenim vladama za obezbjeđivanje neophodnih obuka, ali i za veoma konkretne pilot projekte i inicijative u domenu e-usluga.

Sastanku su prisustvovali predstavnici zemalja članica iz Albanije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Republike Kosovo, Makedonije i Rumunije, koji su razmatrali napredak implementacija eSEE Agende Plus, osvrnuvši se na dosadašnje rezultate na putu razvoja informatičkog društva. Bilo je riječi i o daljim koracima koje treba napraviti u cilju realizacije zadataka definisanih Strategijom 2020, dok su predstavnici Hrvatske prezentirali najbolju praksu.

Značajan dio sastanka bio je posvećen usaglašavanju detalja vezanih za organizaciju ministarske konferencije, zemalja potpisnica eSEE inicijative, čiji domaćin će biti Crna Gora. Konferencija će biti upriličena u okviru ovogodišnjeg Festivala informatičkih dostignuća – INFOFEST 2015, koji se tradicionalno održava krajem septembra u Budvi.

Organizatori sastanka eSEE su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Regionalni centar za saradnju i UNDP.

Izvor: MINISTARSTVO ZA INFORMACIONO DRUŠTVO I TELEKOMUNIKACIJE CRNE GORE

Poziv članovima Udruženja e-Razvoj na Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme PARTNER 2015

Za registrovane članove Udruženja e-Razvoj omogućeno je besplatno prisustvo na sajmu PARTNER 2015 uz neophodno popunjavanje registracionog lista koji će Vam biti dostavljen na zahtev.

KONTAKT INFORMACIJE:
Jugoimport-SDPR
Rukovodilac informatike i kvaliteta
Slobodan Krstić
Predsednik Udruženja e-Razvoj
Email: slobodan.krstic@yugoimport.com
Email: slobodan.krstic@erazvoj.com

3d artist startup and office

Kompanija Blumen group, članica Udruženja e-Razvoj, u saradnji sa sa DOBA fakultetom, organizuje ‎Karavan Znanja‬, seriju besplatnih predavanja o preduzetništvu i preduzetničkom duhu

Ponuđači koji su do sada dostavili popuste u kampanji e-Development Business Privilege Card

POGLEDAJTE PONUDU SA POPUSTOM

Kompanija Singi, članica Udruženja e-Razvoj, nudi popust u kampanji e-Development Business Privilege Card

POGLEDAJTE PONUDU SA POPUSTOM

Kompanija Mainstream, nudi popust u kampanji e-Development Business Privilege Card

POGLEDAJTE PONUDU SA POPUSTOM

eUprava državi štedi milione evra

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović održao je u okviru seminara „Srbija pred vratima digitalnog sveta“, predavanje o radu nacionalnog portala eUprava, upriličeno za pripadnike medija iz cele Srbije.

“Važno je da i mediji i građani razumeju suštinu rada eUprave. Ona je zapravo eŠalter-posrednik između građana i privrednih subjekata, sa jedne i državnih uprava i lokalnih samouprava, sa druge strane. Kvalitet usluga koje se nude na portalu, zavisi isključivo od onog ko te usluge nudi. Mi svakako građanima nudimo beskompromisnu sigurnost u smislu da su svi lični podaci koje su nam poverili bezbedni i kodirani” – objasnio je na početku svog izlaganja Stojanović.

Prvi čovek Direkcije za elektronsku upravu istakao je da je, iako postoji zaključak Vlade Srbije da sve državne uprave i lokalne samouprave imaju obavezu da sarađuju sa eUpravom, neophodno brzo i efikasno donošenje Zakona o elektronskoj upravi, Zakona o jedinstvenom registru građana, kao i njegova implementacija.

“Mi u ovom trenutku nikoga ne možemo da prisilimo da radi sa nama. Nov i moderan Zakon o elektronskoj upravi će bliže odrediti saradnju državnih subjekata sa našim portalom i ona će nedvosmisleno postati obavezna. Ništa manje je važno donošenje Zakona o jedinstvenom registru stanovništva, zahvaljujući kom bi, umesto postojećih 30 do 50 baza trebalo da postoji samo jedan objedinjen registar građana” – istakao je Stojanović.

On se osvrnuo i na brojne prednosti rada nacionalnog portala eUprava kako za građane, tako i za državu.

“Umesto čekanja u redovima, građani zahvaljujući portalu sve poslove sa državom mogu da obave uz pomoć samo jednog „klika“ mišem. Troškovi su manji za njih, ali i za državu koja preko eUprave može da uštedi milione evra na godišnjem nivou. Ne samo da su troškovi samog e-poslovanja manji, već je transparentnost rada toliko velika da mogućnost za korupciju gotovo i da ne postoji. U ovom trenutku, samo zbog raznih malverzacija prilikom registracije vozila, država godišnje izgubi oko 20 miliona evra”. – rekao je Stojanović i izrazio uverenje da će do 2017, eUprava u Srbiji biti na nivou najefikasnijih evropskih i svetskih portala ovog tipa.

Portal eUprava Republike Srbije predstavlja centralno mesto elektronskih usluga javne uprave za sve građane i privredu, i objavljen je na adresi www.euprava.gov.rs . Portal je javnosti dostupan od juna 2010. godine, od kada se kontinuirano održava, razvija, i tehnički unapređuje.

Seminar „Srbija pred vratima digitalnog sveta“ organizovan je pod pokroviteljstvom Američke Ambasade u Beogradu i Asocijacije medija – kompanijom News&Consulting, sa ciljem edukacije pripadnika medija o značaju i primeni informaciono-komunikacionih tehnologija.

Izvor: http://deu.gov.rs

Sremska Mitrovica i Loznica nagrađene za napredak u eUpravi

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Željko Ožegović posetio je danas čelnike lokalnih samouprava Sremska Mitrovica i Loznica i tom prilikom im uručio po tri kompleta računarske opreme kao nagradu za postignute rezultate na polju eUprave, ali i kao podstrek za dalji kvalitetan rad. U ime lokalnih samouprava nagrade su primili gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović. Svečanim uručenjima računarske opreme prisustvovao je i Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu, organa u sastavu MDULS.

Ožegović je prvo boravio u Sremskoj Mitrovici i tom prilikom izjavio da je reč o lokalnoj samoupravi koja je od 2010. uvela najveći broj elektronskih usluga i poručio da je važno razumeti zahteve građana koji u vreme razvoja interneta i mobilne telefonije traže brže i efikasnije usluge.

„Cilj reforme državne uprave je da postane transparentna, efikasnija i jeftinija. Primera radi, na godišnjem nivou preko elektronske registracije vozila kojom se sprečava falsifikovanje uplatnica, država uštedi 20 miliona evra.“, naglasio je državni sekretar i dodao da elektronski servisi omogućavaju građanima da preskoče šaltere, čime se smanjuje mogućnost korupcije i vraća poverenje u lokalne samouprave. On je pritom najavio da će predstavnici Ministarstva posetiti opštine u kojima E-servisi nisu dovoljno razvijeni, kako bi se videlo na koji način im se može pomoći.

Predsednik opštine Sremska Mitrovica Branislav Nedimović zahvalio se predstavnicima Ministarstva na dobijenoj opremi, dodajući da je to “inicijalna kapisla” za još bolji rad lokalne samouprave.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović rekao je da ta direkcija želi da pomogne da se lokalne samouprave standardizuju, kada je reč o uvođenju E-servisa.

“Smernice za izradu veb prezentacija državnih organa i lokalnih samouprava su prvi korak kako bi se opštinama pomoglo da izrade sajtove na kvalitetan način, čime se građanima omogućava da sve potrebne informacije pronađu na tim sajtovima”, rekao je Stojanović i najavio rad na izradi jedinstvenog registra svih građana Srbije.
Željko Ožegović je nakon Sremske Mitrovice posetio i Loznicu gde je istakao: “Siguran sam da su građani zadovoljni kada čuju da je njihova opština uvela brojne nove servise koji im omogućavaju da lakše i brže završe njihove poslove i da to bude jeftinije”. Uz to je dodao da Srbiju čeka ozbiljan put na pristupanju EU koja upravo potencira reformu državne uprave i javne administracije.

Ožegović je naglasio da je neophodno kreirati odgovarajući zakonski ambijent koji podrazumeva izmene zakona o državnoj upravi i državnim službenicima, kao i donošenje zakona o e-upravi, registrima, arhivskoj građi…

“Spremni smo da idemo u tom pravcu i da u narednih nekoliko godina napravimo dobre početne osnove za razvijenu eUpravu”, rekao je Ožegović i dodao da očekuje uskoro usvajanje Strategije razvoja eUprave i Akcionog plana od 2015. do 2018. godine.

On je poručio predstavnicima grada Loznice da je osvojena nagrada podstrek da nastave da rade istim intenzitetom i da budu primer drugima. “Moramo da sledimo zahteve građana, da nam uprava bude bolja i efikasnija. Ne možemo da imamo dobru administraciju bez kvalitetne eUprave koja je jedan od ključnih segmenata na putu ka EU”, rekao je Ožegović.

Predsednik opštine Loznica Vidoje Petrović izrazio je zahvalnost Ministarstvu na dodeljenoj opremi istakavši da Loznica predstavlja primer dobre prakse. Kako je naglasio, cilj lokalne samouprave i jeste da sve aktivnosti i resurse stavi u funkciju potreba građana.
Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović istakao je da se Loznica godinama nalazi na mapi eUprave kao stabilan partner na koga ministarstvo može da se osloni.

“Suština eUprave je da pruži kvalitetan servis u svakom trenutku, tako smanjujemo gužve, smanjujemo administraciju i štedimo novac. Loznica je to prepoznala”, zaključio je Stojanović.

Izvor: http://deu.gov.rs

Udruženje e-Razvoj
Privilege Card
e-Development Associat.
e-Development Fund
e-Development Confer.
Arhiva članaka
Kalendar
maj 2015.
P U S Č P S N
« apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031