Get Adobe Flash player

Vesti

Kompanija Datalab, članica Udruženja e-Razvoj, slavi 20 godina uspešnog poslovanja

Beograd i Blumen group, članica Udruženja e-Razvoj, po prvi put domaćini žiriju Međunarodnog udruženja PR stručnjaka (IPRA)

BLUMEN TEAM

Blumen Group d.o.o. www.blumengroup.rs
IPRA GOLDEN WORLD AWARD WINNER
Blumen Group Ltd. is an agency featured by Business City Guide/TimesOnline of London
Beograd 11000, Milana Rakića 65/a, tel/fax: +381 11 4082568, 4084307

Predstavljeno elektronsko izdanje „NOVA GALAKSIJA“

Galaksija je ponovo među nama

 

Naučnopopularni časopis Galaksija bio je jedan od najboljih te vrste u Evropi, a svakako bez premca u nekadašnjoj SFRJ. Ugasio se 2001. godine, ali zahvaljujući naporima poslednjeg urednika ovog magazina Stanka Stojiljkovića, Galaksija je ponovo među nama- u elektronskoj verziji.

 

U prisustvu velikog broja naučnika, naučnih radnika i ljubitelja nauke u  Galeriji RTS danas je predstavljeno elektronsko izdanje časopisa za popularizaciju nauke „Galaksija nova“. Na promociji su govorili akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, prof. dr Branko Kovačević, predsednik AINS, glavni i odgovorni urednik Naučno-obrazovnog programa RTS i v.d.direktora Televizije Srbije Ilija Cerović i urednik elektronskog izdanja Stanko Stojiljković.

 

Prvi broj Galaksije osvanuo je na kisocima 1972. godine, zaslugom dvojice dvojice vrsnih novinara – Gavrila Vučkovića, glavnog urednika, i Tanasija Gavranovića, zamenika glavnog urednika, koji su joj ostali verni do odlaska u penziju. Iznikao je magazina Kosmoplov, posvećenog naučnoj fantastici i popularizaciji nauke, čiji je urednik bio Gavrilo Vučković.

 

Gotovo da nema naučnika ili istraživača u Srbiji – od akademika do početnika – koji je u svojim mladim godinama nije čitao, a mnogi su se na njenim stranicama ogledali u pisanju. Od 2001. godine kada je Galaksija prestala da izlazi mnogi su se raspitivali da li će je iko obnoviti.

 

I evo, Galaksija je ponovo među nama. Kao Nova Galaksija ili Galaksija nova vakrsava u starom duhu i novom ruhu. Iz prethodne je sačuvala vrhunsko znalačko pisanje na pojedine vruće naučnotehnološke teme koje je sada preobukla u elektronsko izdanje.

 

Sada je to prvi naučni magazin na internetu u nas i na prostorima pređašnje Jugoslavije za koji pišu naši vodeći naučnici u matici i rasejanju, od kojih su šestorica akademici (čanovi domaćih i inostranih učenih društava), dvadesetdvojica redovni profesori univerziteta, trojica doktori nauka, dvojica magistri i četvoro stručnjaci za pojedine oblasti, ne računajući glavnog urednika koji je, pored ostalog, utemeljio i gotovo dve i po decenije uređivao naučnu rubriku Politike.

 

Stanko Stojiljković, drugi glavni urednik po redosledu, odlučio je da je obnovi okupivši vrhunske naučnike i stručnjake, od kojih su većina bili njeni verni čitaoci.

 

Za prvi broj piše četrdeset autora – akademika, univerzitetskih profesora i stručnjaka – koji odgonetaju: kako izgleda šumski internet, zašto leptiri nose naočari, u kom ratu ratuju frižideri, da li je Njegoš bio naučnik, može li Beogradski univerzitet među 100, zavisimo li od akcelaratora, ko sme da operiše u ničijoj zemlji, ima li povratka iz crne rupe, može li se objasniti vreme, kada nas mozak vara, koliko je Pupin poklonio Srbiji, šta otkrivaju Tesline mašine, ko je veliki zaboravljeni srpski filozof, kako je Pavlu Saviću izmakao Nobel, zašto je reč mir jedna od najopasnijih, čije su arapske cifre, kakvoj se himni raduju studenti, koji je najveći prost broj, gde se krije šesto čulo…?

 

U Novoj Galaksiji biće, prevashodno, zastupljena dostignuća srpskih istraživača kod nas i u svetu, koja su u sličnim revijama uveliko zapostavljena, iako neće izostati tumačenja najnovijih svetskih otkrića. 

 

Predstavljanje elektronskog izdanja upriličio je ansambl „Gledanice“ na čelu sa kompozitorom Ratislavom Blagojevićem koji je izveo pesme sa upravo izašlog albuma u izdanju PGP RTS.

 

Novi broj online magazina INTERNET OGLEDALO

Javni konkurs za dodelu sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva u Republici Srbiji u 2016. godini

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija upućuje javni poziv zainteresovanim udruženjima, zadužbinama i fondacijama, koji imaju status nevladinih organizacija, da podnesu predloge programa za sufinansiranje iz sredstava opredeljenih iz budžeta Republike Srbije za 2016. godinu.

Program treba da doprinese postizanju opštih ciljeva u oblasti razvoja informacionog društva na teritoriji Republike Srbije.

Predmet konkursa je dodela sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva u okviru sledećih tema:

  • Bezbednost dece na internetu
  • Podizanje nivoa znanja učenika osnovnih škola u oblasti programiranja
  • Kursevi programiranja za decu
  • Obuka i prekvalifikacija žena za podizanje kompetencija u oblasti programiranja
  • Takmičenje u oblastima računarstva i informatike, matematike i fizike
  • Izrada aplikacija za mobilne platforme u cilju olakšanog pristupa licima sa invaliditetom informaciono-komunikacionim tehnologijama

Maksimalni iznos koji može biti odobren po predlogu programa je 1.000.000,00 dinara.

Način pisanja predloga programa: Predlog programa dostavlja se na propisanim obrascima, na srpskom jeziku, napisan obavezno na personalnom računaru. Predlozi projekta pisani rukom ili pisaćom mašinom, kao i oni van propisanog obrasca, neće se uzeti u razmatranje.

Rok i način dostavljanja predloga programa: Rok za podnošenje programa je 26.09.2016.godine. Blagovremenim će se smatrati isključivo predlozi programa koji su podneti u navedenom roku.

Predlozi programa predati po isteku roka smatraće se neblagovremenim i neće se uzeti u razmatranje.

Predlog programa i dokumentacija podnose se pisarnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektoru za informaciono društvo, na adresu: Beograd, Nemanjina 22-26, u zatvorenoj koverti, isključivo poštom preporučeno, ili kurirskim putem, odnosno ličnom dostavom.

Svi propisani obrasci se dostavljaju u jednom originalnom primerku overenom od strane ovlašćenog lica, jednoj štampanoj fotokopiji i elektronskoj verziji sa svim aneksima isključivo na CD-u ili DVD-u.

Na koverti obavezno treba naznačiti puno ime i adresu pošiljaoca, naziv predloga programa i sledeći tekst: «ZA KONKURS – NE OTVARATI«.

Ostala pravila konkursa, obrasci, kompletno uputstvo kao i dodatne informacije za podnosioce prijava, nalaze se na stranici: http://mtt.gov.rs/vesti/javni-konkurs-za-dodelu-sredstava-za-programe-it-201/?lang=lat

Izvor: MTTT

U Domu Narone skupštine Srbije održan skup povodom Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva

„Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva posvećuje dvema značajnim temama koje su međusobno povezane: informaciono-komunikacione tehnologije u obrazovanju i informaciono-komunikacione tehnologije u društvenom razvoju“, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, u govoru na svečanom otvaranju konferencije povodom Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva u Domu Narodne skupštine.

„Smatramo da društveni napredak nije moguć bez mladih, odnosno da je uvođenje i pravilna primena informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju osnov za upotrebu novih tehnologija u svim oblastima koje doprinose ekonomskom i opštem društvenom boljitku. Ovaj dan stoga obeležavamo u okviru kampanje za razvoj informacionog društva koju Ministarstvo sprovodi pod sloganom Pametno&bezbedno – Smart&Safe. Kampanja upućuje na osnovni smer kojim informaciono društvo treba da se kreće: pametno, odnosno, svrsishodno korišćenje prednosti tehnologija, ali i pažljivo, s obzirom na opasnosti koje postoje u digitalnom okruženju“, istakla je državni sekretar.

Ona je podsetila da je cilj obeležavanja Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva podsticanje upotrebe informacionih i komunikacionih tehnologija radi doprinosa ekonomskom napretku i razvoju društava i prevazilaženju digitalnog jaza.

Na konferenciji koju je organizovalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, učestvovali su predstavnici državnih institucija, međunarodnih organizacija, telekomunikacionog sektora i nevladinih organizacija. Na prvom panelu, na temu „IKT u obrazovanju i zaštita dece na internetu“ učesnici su govorili o upotrebi novih tehnologija u obrazovanju sa posebnim osvrtom na bezbednost mladih u digitalnom dobu i nacrt Uredbe o bezbednosti dece na internetu koji je pripremilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Predstavljen je i program IT karavan koji ovo Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete u osnovnim školama u Srbiji. Na drugom panelu – „Razvoj IKT infrastrukture za društveni razvoj“, diskutovalo se o pitanjima IKT preduzetništva, start-apovima i inovativnim IKT projektima, zatim o javno-privatnom partnerstvu u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i o izgradnji širokopojasne infrastrukture, posebno o podsticajima investicijama u izgradnju širokopojasne komunikacione infrastrukture.

Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva (World Telecommunication and Information Society Day, WTISD) obeležava se svake godine 17. maja, na godišnjicu potpisivanja prve međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine, odnosno na dan formiranja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) u Parizu, koja je danas sa sedištem u Ženevi. Ovaj datum je 1969. godine usvojen kao Svetski dan telekomunikacija, a od 2006. godine 17. maj se proslavlja kao Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva. Obeležavanje ovog dana za našu zemlju ima poseban značaj budući da je Republika Srbija jedna od najstarijih članica Međunarodne unije za telekomunikacije. Srbija je postala član ove organizacije samo 40 dana posle njenog zvaničnog osnivanja.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Udruženja e-Razvoj.

Izvor: MTTT

Održan sastanak Radne grupe NKEU za poglavlje 10

Kompanija Informatika a. d., članica Udruženja e-Razvoj, proslavila 40. rođendan

Raspisan javni konkurs za dodelu start-ap i inovativnih kredita privrednim subjektima u oblasti informaciono-komunikacione tehnologije u Republici Srbiji u 2016. godini

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija upućuje Javni poziv zainteresovanim privrednim subjektima u oblasti informaciono komunikacione tehnologije (IKT) za podnošenje zahteva za dodelu kreditnih sredstava, start-ap i inovativnih kredita, opredeljenih iz budžeta Republike Srbije za 2016. godinu.

Dodela kreditnih sredstava vrši se u skladu sa Uredbom o rasporedu i korišćenju kreditnih sredstava za finansiranje privrednih subjekata u oblasti IKT („Službeni glasnik RS“ broj 16/16), koja uređuje način dodele i korišćenje kreditnih sredstava za finansiranje start-ap i inovativnih kredita u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija.

Start-ap krediti dodeljuju se privrednim subjektima koji su registrovani u prethodne dve godine počev od datuma objavljivanja konkursa za dodelu kreditnih sredstava, dok se Inovativni krediti dodeljuju privrednim subjektima koji su registrovani duže od dve godine počev od datuma objavljivanja konkursa za dodelu kreditnih sredstava.

Start-ap i inovativni krediti odobravaju se za Projekat razvoja novog ili postojećeg proizvoda ili usluge iz oblasti IKT (Inovativni projekat).

Pravo na korišćenje start-ap i inovativnih kredita imaju privredni subjekti registrovani u Agenciji za privredne registre u oblasti: izdavanje ostalih softvera, računarsko programiranje, izdavanje računarskih igara, konsultantske delatnosti u okviru informacione tehnologije, upravljanje računarskom opremom, ostale usluge informacione tehnologije, obrada podataka, hosting, sl., veb portali, kablovske telekomunikacije, bežične telekomunikacije, satelitske telekomunikacije, ostale telekomunikacione delatnosti.

Visina kredita iznosi od 300.000,00 do 1.500.000,00 dinara za preduzetnike, a od 500.000,00 do 3.000.000,00 dinara za pravna lica. Rok otplate do četiri godine, sa grejs periodom do jedne godine (u okviru roka otplate od četiri godine).

Kamatna stopa je 1% na godišnjem nivou, a u grejs periodu se kamata obračunava i pripisuje glavnom dugu.

Ostala pravila konkursa, obrasci, kao i dodatne informacije za podnosioce zahteva, nalaze se u okviru sledećih dokumenata:

Obrazovano Telo za koordinaciju poslova informacione bezbednosti

Na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Vlada Republike Srbije obrazovala je Telo za koordinaciju poslova informacione bezbednosti, na sednici održanoj 3. marta 2016. godine. Obrazovanje ovog tela predviđeno je Zakonom o informacionoj bezbednosti („Službeni glasnik RS“ broj 6/16).

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija predložilo je formiranje ovog koordinacionog tela s obzirom na to da priroda informacione bezbednosti zahteva da u njenom ostvarivanju na nacionalnom nivou učestvuje što širi krug državnih organa. Incidenti u IKT sistemima često zahtevaju reakciju više državnih organa (ministarstva nadležnog za informacionu bezbednost, policije, Nacionalnog CERT-a…) i zbog toga je važno da oni na efikasan način sarađuju i komuniciraju.

Zadatak Tela za koordinaciju je da ostvaruje saradnju između organa i usklađuje obavljanje poslova u funkciji unapređenja informacione bezbednosti, inicira i prati preventivne i druge aktivnosti u oblasti informacione bezbednosti, predlaže mere za unapređenje informacione bezbednosti u Republici Srbiji, daje sugestije i predloge koji se odnose na pripremu strateških dokumenata, podzakonskih akata i politika informacione bezbednosti u Republici Srbiji, kao i da utvrđuje međusobnu saradnju u slučaju incidenata koji mogu da imaju znatan uticaj na narušavanje informacione bezbednosti u Republici Srbiji.

Telo za koordinaciju čine predstavnici institucija čije su nadležnosti povezane sa poslovima informacione bezbednosti. Telom rukovodi predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a čine ga i predstavnici Ministarstva odbrane, MUP-a, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, službi bezbednosti, Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, Direkcije za elektronsku upravu, Generalnog sekretarijata i Nacionalnog CERT-a (RATEL).

Kako održavanje informacione bezbednosti zahteva učešće što šireg kruga društvenih činilaca, određeno je da u radu Tela za koordinaciju mogu da učestvuju i predstavnici privrednih subjekata, nevladinih organizacija, akademske javnosti i drugih eksperata.

Izvor: MTTT

Udruženje e-Razvoj
Beograd, 22. mart 2019.
Kalendar
januar 2019.
P U S Č P S N
« jul    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031