Get Adobe Flash player

Archive for 14. februar 2012.

Otvoren konkurs za nagradu “Aurea 2012″

Urednički tim “eKapije“ započeo je selekciju kandidata za investiciju godine, a zainteresovane kompanije se mogu prijaviti i same popunjavanjem formulara.

Za nagradu “Aurea 2012“ može se kandidovati kompanija koja je u prethodnoj kalendarskoj godini realizovala inovativan, društveno koristan i finansijski isplativ projekat u Srbiji.

Nakon analize pristiglih prijava, projekti koji uđu u uži izbor ovogodišnjeg takmičenja biće predstavljeni na portalima www.ekapija.com i www.aurea.rs, a o pobedniku će odlučiti stručni i nepristrasni žiri, dok će jedan glas dati i čitaoci “eKapije” i posetioci portala aurea.rs, glasanjem putem interneta.

– Srbija će biti bolje i bogatije društvo samo kada svako bude radio onoliko koliko on može za dobrobit naše zajednice. Mediji tu mogu mnogo da učine radeći svoj deo, dajući svoj doprinos, a to je da kroz svoju delatnost promovišu prave vrednosti. U vremenu kada su mnoge nagrade i medijska pažnja komercijalizovani, “Aurea“ predstavlja iskren pokušaj “eKapije” i njenih medijskih partnera, da promovišu istinski dobre projekte, projekte o kojima se često mnogo ne priča ali koji svakako zaslužuju pažnju. Kriterijumi nagrade “Aurea“, su odabrani tako da izdvajaju isključivo projekte koji su dobri za održivu budućnost Srbije jer, na duže staze, mi možemo da se razvijamo samo ako smo inovativniji, ako vodimo računa o svojoj zajednici/sredini i ako ulažemo u projekte koji imaju čvrstu finansijsku konstrukciju i perspektivu.– istakao je Zdravko Lončar, direktor “eKapije“.

Osim glavne nagrade “Aurea 2012“, biće dodeljena i dva specijalna priznanja: za inovativnost i za društvenu korisnost, a nagrade će biti uručene na svečanosti 28. marta u beogradskom “Aerokulubu“.

Poslovni portal “eKapija“ nagradu “Aurea“ organizuje u okviru opredeljenja ka društveno korisnom poslovanju i bez finansijskog interesa, sa namerom da promoviše i podrži projekte značajne za održiv razvoj srpske privrede.

Rok za prijavu projekata je 24. februar 2012.

Izvor: eKapija, članica Udruženja e-Razvoj

 

Kompanija MFC Mikrokomerc, članica Udruženja e-Razvoj – PLATINASTI SPONZOR Konferencije e-Razvoj 2012

SISTEM UPRAVLJANJA BEZBEDNOŠĆU INFORMACIJA

Euroquality Group,Beograd

Mesto: Beograd

Vreme: 5-9.3.2012.

Cena: 70.800 RSD

Šifra Kursa: EX118

Kurs EX118 za obuku Ocenjivača i Vodećih ocenjivača sistema upravljanja bezbednošću informacija prema zahtevima standarda ISO/IEC 27001:2005. Po završetku kursa, kandidati koji uspešno polože ispit dobijaju sertifikat firme Excel Partnership, koji može biti podrška kod registracije za ocenjivača ili vodećeg ocenjivača širom sveta.

SISTEM UPRAVLJANJA BEZBEDNOŠĆU INFORMACIJA (INFORMATION SECURITY MANAGEMENT SYSTEMS)

Petodnevni IRCA ISMS LA
Information Security Management Systems Auditor / Lead Auditor Training Course  – IRCA Reg.No: A17293 u saradnji sa Excel Partnership, UK

Kurs će se održati od 5 do 9 marta 2012 u Beogradu, u Leonardo Centru (adresa: Kraljice Natalije 21).

 

TEME KOJE ĆE SE OBRAĐIVATI NA KURSU:

 • Osnova i uvod u ISO/IEC 27001 i druge Infosec standarde
 • Uvod u proveravanje i primena sistema proveravanja i  uloga proveravača u tom procesu
 • Uloga menadžmenta u preispitivanju rizika i efektivnosti celog ISMS
 • Upravljanje proverom preko treće strane i proces sertifikacije
 • Proces ocenjivanja, Audit alati & tehnike

CILJEVI KURSA I KORISTI ZA POLAZNIKE:

 • Kompetentnost za ocenu sposobnosti organizacije da upravlja rizicima i da obezbedi najvažniju kontrolu ISMS.
 • Razumevanje značaja provere u okviru ISMS i uloge auditora u kontinualnom unapređenju.
 • Veštine i tehnike koje će vam pomoći da razumete proveru ISMS preko treće strane i usklađenost za sertifikaciju i kako proveravači preko prve strane mogu pomoći da se stvori okruženje pogodno za razvoj poslovne izvrsnosti
 • Vladanje tehnikama i metodama provere ISMS u skladu sa 19011

NAČIN REALIZACIJE KURSA:

Kurs se sastoji od nastave, prezentacija i vežbanja, diskusija i simulacija aktivnosti provere.  IRCA pravila za ove kurseve zahtevaju kontinualno ocenjivanje kandidata u odnosu na postavljene ciljeve kursa, što se ostvaruje rešavanjem individualnih i timslih zadataka i pismenog ispita na kraju kursa.  IRCA sertifikati za kandidate koji polože ispit.

PREPORUČUJE SE:

 • osobama koje žele da se registruju kao proveravači ISMS
 • osobama koje vode svoje kompanije u pravcu registracije prema ISO/IEC 27001:2005
 • osobama koje imaju osnovna znanja o bezbednosti hrane i žele profesionalnu obuku za proveravanje ISMS prema ISO 19011
 • proveravačima svih vrsta i kategorija
 • menadžerima, specijalistima, naučnicima, osobama iz vladinih i drugih zakonodavnih struktura uključenih u ISMS

KOTIZACIJA

70.800 RSD. U kotizaciju su uključeni materijali, IRCA Sertifikat o završenom kursu, posluženja na pauzama, ručak.

PRIJAVE I DODATNE INFORMACIJE PUTEM TELEFONA, FAXA ILI E-MAILA:

011/ 3148 447
office@euroquality.rs

Uloga CIO-a: Menadžer drugog reda?

Informacione tehnologije su krajem prošlog i početkom ovog veka postale jedan od ključnih faktora tržišnog razvoja, pa  i opstanka kompanija. Sada je već izvesno  da će neka organizacija, ukoliko  nema  oslonac na IT podršku u svom poslovanju, pre ili kasnije nailaziti na nepremostive prepreke na putu osvajanja i zadržavanja tržišne pozicije, konkurentnosti  i uopšte funkcionisanja. Nameće se zaključak da nema dobrog biznisa bez jake IT podrške, odnosno da moderno poslovanje uopšte nije moguće bez nje. Ključnu ulogu u obezbeđivanju ove podrške u svakoj kompaniji na svojim leđima iznosi njen CIO. 

Ko je CIO? Šta se krije iza ove funkcije? Kakav je njegov zadatak u kompaniji? Ovo su pitanja o kojima se u Srbiji ne razgovara puno, a razlozi zašto je to tako  su različiti.

Ako se osvrnemo par decenija unazad videćemo da nazivi najvećeg broja funkcija u kompanijama upšte nisu izgledali kao danas. Pa  i sam naziv „kompanija“ upotrebljavao se samo u slučaju kada se govorilo o  inostranim firmama. Imali smo „SOUR“-e, OUR-e, i zanatske radionice u tragovima, a njima su upravljali „inokosni  poslovodni  rukovodioci“, rukovodioci odeljenja , šefovi  i ostali, dok su odluke  donošene na radničkim savetima, sprovodeći  čuvene principe samoupravljanja. Jedan od  mnogobrojnih usvojenih novih naziva, odnosno funkcija, je i CIO (Chief Information Officer), u prevodu „direktor informatičkog odeljenja kompanije“. Ova pozicija u navedeno vreme skoro da i nije postojala. Nekada su ljudi, zaduženi za upravljanje informatičkom službom, koja se u mnogim slučajevima zvala AOP (Automatska obrada podataka) ili ERC (elektronski računski centar), nazivani „rukovodiocima” AOP-a ili ERC-a.

Uloga CIO-a

Ko upravlja informatičkom službom neke firme? Da li ljudi koji su direktori ovih sektora moraju da budu tehnička lica? Odgovor na ovo poslednje uglavnom zavisi od tipa i veličine određene kompanije, i mogao bi da glasi – i da i ne.  Što je kompanija veća i složenija, njen CIO se  više bavi strateškim planiranjem, vizionarstvom. To je osoba koja je uključena i u budžetiranje,  a pre svega ličnost koja dobro poznaje biznis procese organizacije u kojoj radi…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Udruženje e-Razvoj
Beograd, 24. mart 2017.
Članovi e-Razvoj
Arhiva članaka
Kalendar
februar 2012.
P U S Č P S N
« jan   mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829