Get Adobe Flash player

Intervju sa Aleksandrom Bukumirovićem, članom Udruženja e-Razvoj – organizovalo Udruženje-Razvoj

e-Razvoj: Direktor ste uspešne softverske kompanije Datalab SR, članice Udruženja e-Razvoj. Molimo Vas da članove Udruženja e-Razvoj i sve one koji prate rad ovog poslovnog udruženja, upoznate sa najvažnijim detaljima Vaše profesionalne karijere. 

Aleksandar Bukumirović: Moja profesionalna karijera počela je prilično davno – daleke 1988.godine, kada sam odmah posle odsluženja vojnog roka počeo da radim u Predstavništvu RANK XEROX-a za SFRJ. Poslovni angažman je tekao doslovno „kao na filmu“, obzirom da sam već posle prvih godinu dana poslat u sedište korporacije, u London (UK) – da „učim posao“, što je bila nagrada za ideju, i realizaciju stvaranja mreže ovlašćenih dilera, umesto generalnog zastupnika – koji je u to vreme pravio više štete nego koristi brendu. Nije to bila „epohalna“ zamisao, ali je bila svojstvena mladosti i kuražnosti koja uz nju ide, a zdušno prihvaćena od tadašnjeg rukovodstva korporacije.

To je, na žalost, značilo i prekid započetih studija mašinstva – jer pokušaj studiranja „na daljinu“, u to vreme, nije bio moguć. 

U Beograd se vraćam marta 1992.godine, kao tada najmlađi direktor prodaje za takozvanu SEE regiju – regiju Jugoistočne Evrope, koja je od tadašnje Čehoslovačke, preko Jugoslavije do Turske podrazumevala jurisdikciju nad tržištem od preko 150 miliona stanovnika! 

Nakon takvog „početnog iskustva“ odlazim u Ameriku, gde sam stekao formalno menadžersko obrazovanje, i gde sam radio za ACOG – Organizacioni Komitet Olimpijskih Igara u Atlanti, skoro pune 4 godine. Same Igre sam proveo na mestu direktora jednog od Olimpijskih sela, sa 375 radno angažovanih, u svim oblicima angažovanja, i budžetom od oko $4 Miliona. Po povratku u Evropu i Srbiju bio sam među prvim Srbima koji su angažovani u grčkoj DELTA-i (1996-1997) ovde u Beogradu, na mestu Supervizora prodaje. Sa još dvojicom kolega organizovali smo kompletnu prodajnu mrežu u SRJ, koja i danas posluje u sastavu NESTLE grupacije. 

Od značajnijih je i angažman u jedinom stranom distributeru IT komponenata u Srbiji, kompaniji ASBIS, koja posluje u 40 zemalja Sveta i treća je po veličini u Evropi. Na njenom čelu bio sam od 2004. do 2009.godine. Ostalo je zabeleženo da je u tom periodu ASBIS u Srbiji napravio skok u prometu sa $4Mio na €32Mio, uz rast broja zaposlenih sa 8 na 35 radnika.

Nakon ASBIS-a oprobao sam se, uspešno, i u konsultantskim vodama, pune četiri godine, sarađujući uglavnom sa velikim svetskim korporacijama, obzirom na iskustvo i kontakte stvorene u prethodnih 25 godina. 

Upravo taj angažman me je u avgustu 2013.godine doveo i do Datalab-a, i evo – ovih dana slavim dve godine rada u kompaniji! 

e-Razvoj: Recite nam nešto više o Vašoj kompaniji Datalab SR. 

Aleksandar Bukumirović: „Datalab SR“ je ćerka firma slovenačke korporacije „Datalab Tehnologije“, i u Srbiji posluje, pod istim ili sličnim nazivom, od 2003.godine. Sama korporacija u ovoj 2015.godini slavi svoje „punoletstvo“, navršivši punih 18 godina poslovanja, pretežno u ex-YU regiji.

Danas je to moderno organizovana IT kompanija koja posluje na ukupno 14 tržišta u regionu i šire, koja nema preveliki broj zaposlenih – ukupno oko 200, i koja ima samo jedan proizvod – ERP poslovno rešenje pod nazivom PANTHEON™, koje je već dugi niz godina prepoznato kao jedno od najzastupljenijih na tržištima na kojima poslujemo. 

Datalab SR je za poslednje dve godine narastao sa 10 na 20 zaposlenih, što je bilo neophodno da bi se osigurala prava vendorska prisutnost na tržištu i adekvatna podrška i saradnja sa partnerskom mrežom, koja je ključna za toliku prisutnost PANTHEON™-a na tržištu, i koju trenutno čine 28 ovlašćenih partnerskih firmi. 

e-Razvoj: Informacioni ERP sistem PANTHEON je najzačajniji softverski proizvod Vaše kompanije. Koje su njegove osnovne karakteristike i koliko je rasprostranjen u Srbiji i ostalim zemljama sa kojima sarađujete? 

Aleksandar Bukumirović: PANTHEON™ je, po svojoj definiciji, pravo ERP rešenje, ili u „prevodu“ – sveobuhvatni poslovni softver. Kao takav on je i jedini proizvod naše kompanije, ali ima više različitih licencnih gradacija, čime je prilagođen svim potrebama jednog poslovnog subjekta – bez obzira na veličinu istog. PANTHEON™ podjednako uspešno koriste zanatske i ugostiteljske radnje, mala i srednja preduzeća, ali i korporacije sa 1.000 i više zaposlenih. 

Kao takvo ERP rešenje, staje rame uz rame sa nadaleko čuvenim gigantima u svetskom ERP okruženju, kakvi su nemački SAP ili Microsoftov Dinamics NAV, popularni NAVISION. U odnosu na pomenute cenovno je višestruko pristupačniji, ali je postojećim i potencijalnim korisnicima značajnija informacija da je u potpunosti lokalizovan: ne samo jezički, već je pre svega u potpunosti saobrazan sa svim pozitivnim zakonskim propisima u zemlji, u svakom trenutku – bez obzira na učestalost zakonodavnih promena. U proteklih par godina sve je veći broj onih koji su svoj dojučerašnji softver zamenili za PANTHEON™, upravo zbog njegove lokalizacije, funkcionalnosti i razgranate mreže podrške, kao i mogućnosti izbora iste. 

U Srbiji smo lider po broju aktivnih firmi-korisnika: trenutno ih je oko 2.000, i taj broj se iz dana u dan uvećava. Broj instaliranih licenci daleko je veći i ima ih više od 7.500 samo u Srbiji, dok ih je na današnji dan ukupno više od 43.000 u svim zemljama u kojima poslujemo. 

Sve ove brojke do sada su se odnosile isključivo na standardno ERP rešenje i licence koje se odnose na poslovanje u privredi. 

Od pre dve godine, DATALAB je lansirao svoju novu licencu, namenjenu aktivnostima u poljoprivredi: PANTHEON™ FARMING. Menadžment korporacije je pre nekoliko godina primetio da je ponuda na evropskom, ali i svetskom tržištu softvera za agrarni sektor relativno usko orijentisana na pojedine grane poljoprivrede, i odlučeno je da se tržištu ponudi jedinstvena licenca koja će obuhvatiti široki spektar aktivnosti. Sa potpuno razvijenim i standardizovanim „back-office“ rešenjem za privredu, na koje se FARMING logično naslanja, PANTHEON™ je postao izuzetno interesantan svim činiocima u agrarnom sektoru – kako privatnom, tako i društvenom. 

Datalab je sa FARMING-om dobio nekoliko prestižnih nagrada na sajmovima u Evropi, Africi i na bliskom istoku, kako i pozive predstavnika više svetskih Vlada za pregovore o korišćenju FARMING-a u agrarnom sektoru tih zemalja.

Pored prisutnosti na tržištima na kojima već poslujemo, FARMING je počeo da otvara vrata onih tržišta koja su tradicionalno bila naklonjena softverskim rešenjima iz zapadnih zemalja, što je već počelo da značajno poboljšava dosadašnje poslovne rezultate kompanije. 

e-Razvoj: Koliko su ERP sistemi prisutni u srpskim preduzećima i institucijama? 

Aleksandar Bukumirović: Iz našeg dvanaestogodišnjeg iskustva poslovanja na tržištu Srbije – nedovoljno! Zašto? Ako posmatramo svetske, evropske, pa i regionalne trendove uočavamo značajnu primenu principa elektronskog poslovanja. Ako za osnov elektronskog poslovanja imamo podatke, a ERP (ili sličan) sistem nam pomaže da te podatke unosimo, čuvamo i analiziramo, možemo videti da mi (privredni subjekti u Srbiji) tih podataka – nemamo… barem ne dovoljno. Brzina kojom se danas živi, a samim tim i posluje, odavno je prevazišla principe korišćenja godišnjih statističkih analiza, koje su kod nas i dalje prisutne – kao osnov za procenu poslovanja privrednih subjekata. I ne samo za procenu i statistiku; danas je neophodno da svaki, pa i najmanji poslovni subjekat, ima na raspolaganju tačne i pravovremene podatke o svom poslovanju, koje može da pretvori u profit! U suprotnom, svaka odluka poslovnog rukovodstva pravnog subjekta, bez obzira na njegovu veličinu – izjednačava se sa uplatom tiketa za nagradnu igru! To dovodi do brzih gašenja novoosnovanih firmi, i ne samo njih, već i onih koji se još uvek nisu prilagodili aktuelnom trenutku. 

Dakle, u 2014.godini u Srbiji je bilo registrovano nešto preko 100.000 preduzeća, od čega je završni račun predalo oko 90.000 istih… PANTHEON™ u Srbiji koristi blizu 2000 preduzeća, dok relevantna ERP rešenja domaćih proizvođača koristi još oko 6000-7000 firmi. Postavlja se pitanje: ŠTA koristi preostalih 80-tak hiljada pravnih subjekata?! 

e-Razvoj: Da li se PANTHEON koristi u Cloud-u i gde? 

Aleksandar Bukumirović: Da, PANTHEON™ je od sredine 2013.godine na tržištu Srbije prisutan i sa svojim CLOUD rešenjem. Infrastruktura je iznajmljena, što je princip koji obezbeđuje da svako od partnera u tom poslu odgovara za ono u čemu je najbolji. 

U junu mesecu ove godine Datalab SR potpisao je ugovor o strateškom partnerstvu sa najvećim provajderom telekomunikacionih usluga na tržištu Srbije – sa kompanijom „Telekom Srbija“. Tim ugovorom obuhvaćena je saradnja u domenu pružanja PANTHEON™ HOSTING usluga na tržištu Srbije. 

Što se tiče odgovora na pitanje „Gde?“ – PANTHEON™ je u hostingu (cloudu) možda najinteresantniji sve većem broju profesionalnih računovodstvenih sistema (agencija, firmi) koje na taj način znatno pouzdanije i brže opslužuju svoje postojeće korisnike, a zahvaljujući navedenom – dolaze i do novih, ujedno promovišući i sam PANTHEON™, kao njihov izbor! 

Da ne bude zabune – PANTHEON™ hosting usluga podjednako je primenjiva i u poslovanju  drugih subjekata, svih veličina i poslovnih aktivnosti, s tim što je akcenat više na malim i srednjim, nego na većim preduzećima, najviše zbog činjenice da MSP teže izdvajaju sredstva potrebna za obezbeđivanje infrastrukture (servera i opreme), kao i samih serverskih licenci – što je uvek značajan deo finansijskih izdvajanja u firmama koje se opredele da posluju koristeći kvalitetno ERP rešenje. Kod hosting usluge sve to je uračunato u cenu mesečnih zakupa odgovarajućih licenci ERP rešenja, u ovom slučaju PANTHEON™-a. 

e-Razvoj: Šta je to što kompaniju Datalab SR posebno izdvaja na srpskom tržištu, a što konkurencija ili ne nudi ili nedovoljno nudi? 

Aleksandar Bukumirović: Pored već navedenih karakteristika pravog ERP rešenja samog PANTHEON™-a, tu je pre svega način na koji kompanija Datalab od početka nastupa na svim tržištima na kojima je prisutna: plasman sopstvenog ERP rešenja putem mreže partnerskih firmi! U početku, pre tih 10 i više godina, to je predstavljalo neophodnost u želji da se što brže dođe do što većeg broja korisnika. Danas postojeća mreža partnera obezbeđuje isti efekat, uz činjenicu da je i sama kancelarija Datalab-a svojim proširenjem kapaciteta i prodajno-implementacionim aktivnostima doprinela da se uspostavi potpuna kontrola nad kvalitetom usluga koje se pružaju na tržištu. 

PANTHEON™ partnersku mrežu danas čine firme koje u svojim redovima imaju sve veći broj prodavaca i konsultanata koji su prošli proces sertifikacije sa naše strane, u skladu sa standardima poslovanja kompanije. Više od 85 stručno osposobljenih ljudi, sa višegodišnjim iskustvom rada u PANTHEON™-u u svakom trenutku stoji na raspolaganju svim postojećim i potencijalnim korisnicima. Kada se tome doda čitava armija onih koji godinama rade u našem softveru, i među kojima ima i zaista izuzetnih poznavalaca istog, onda je jasno zašto je PANTHEON™ sve češći izbor kod onih koji žele da svoje POSLOVNE PODATKE PRETVORE U PROFIT! Ovo poslednje, ujedno, predstavlja i poslovni moto naše kompanije. 

e-Razvoj: Kakvi su poslovni planovi kompanije Datalab SR u narednom periodu? 

Aleksandar Bukumirović: U protekle dve godine posvetili smo se pre svega konsolidaciji stanja kod svih postojećih korisnika, obzirom da su godine poslovanja u kriznom okruženju dovele i do nestanka nekih od ključnih partnerskih firmi, a samim tim je i prosečan broj korisnika sa kojima su preostale partnerske firme kontaktirale značajno narastao. Kancelarija Datalab-a je uradila ono što je bilo neophodno – ojačali smo i proširili svoju aktivnost tako da smo preuzeli na sebe deo svih aktivnosti, i ujedno pooštrili kriterijume pod kojima naše partnerske firme zastupaju interese PANTHEON™ softvera. Na sreću, većina tih firmi je dugi niz godina uz nas i neretko je njihova poslovna aktivnost isključivo vezana za prodaju i implementaciju našeg softvera. 

Pored ovoga, uspeli smo zajedničkim snagama da značajno povećamo prisutnost na tržištu, a zahvaljujući uključenju kancelarije Datalab-a u prodaju, implementaciju i samu podršku korisnicima PANTHEON™ je prepoznat kao ERP koje i velike svetske korporacije žele u svom poslovanju – kako zbog činjenice da su one navikle da posluju isključivo i direktno sa vendorima, tako i zbog činjenice da sa PANTHEON™-om mogu da objedine izveštavanja o poslovanju u svim zemljama u regiji u kojima one i mi poslujemo. Značajan broj kompanija poreklom iz ex-YU regije koristi PANTHEON™ kao svoj primarni poslovni softver, dok ima i onih evropskih i svetskih koje poslujući u okruženju imaju potrebu da na adekvatan i pouzdan način odgovore obavezama koje proističu iz poštovanja lokalnog zakonodavstva. U tim slučajevima PANTHEON™ je najčešće „naslonjen“ na već pomenuti SAP, u segmentu obračuna zarada i kompletne poslovne evidencije zaposlenih. 

Najveći planovi za bližu budućnost odnose se na snažnu promotivno-prodajnu aktivnost PANTHEON™ HOSTING USLUGA i PANTHEON™ FARMING-a. Pored održavanja rasta prisutnosti standardnog licencnog programa, ove dve mogućnosti treba da obezbede da PANTHEON™ u narednih nekoliko godina dostigne svoje kratkoročne ciljeve: 10% tržišta aktivnih privrednih subjekata i poziciju apsolutnog lidera u agrarnom sektoru! 

e-Razvoj: U čemu se sastoji jedan Vaš direktorski radni dan? 

Aleksandar Bukumirović: Skoro svi radni dani donekle liče jedan na drugi, onoliko koliko je neophodno biti dosledan odabranoj „liniji“ poslovnog ponašanja jednog pravog menadžera, što podrazumeva da uvek na isti način reagujete na sve okolnosti u svom radnom okruženju – od kontakta sa direktnim saradnicima do krajnjih korisnika vašeg proizvoda.

Međutim, tu su i nepredvidivosti koje prate svaki radni dan, što dovodi do potrebne i neophodno doze neizvesnosti i obezbeđuje interesantnost u radu. 

Stičući iskustvo u tom „zapadnom svetu“, naučio sam da je menadžer (rukovodilac, direktor – nazovite to kako hoćete) dobar onoliko – koliko iza sebe ima dobar TIM! A dobar tim se stvara poverenjem u sposobnosti saradnika, sa jedne strane, i spremnošću da se bude lider – onda kada je to najpotrebnije i najteže. 

I naravno – ono bez čega se ne može: učenje! Svakog dana naučim nešto novo, bez obzira na „predznak“ koji stoji ispred saznanja kojim sam ovladao… 

e-Razvoj: Da li ste zadovoljni što ste član Udruženja e-Razvoj i koji motivi su Vas potakli da postanete član jednog takvog udruženja? 

Aleksandar Bukumirović: Ponosan sam što je Datalab pristupio Udruženju e-Razvoj upravo mojom odlukom, što u potpunosti daje odgovor na pitanje o zadovoljstvu članstvom u istom! 

Sa druge strane, motivi su bili jasni i logični: Udruženje e-Razvoj pruža svim svojim članovima mogućnost da budu u neophodnom međusobnom kontaktu, uvek pravovremeno i konkretno informisani o svim relevantnim poslovnim dešavanjima – kako u IT struci, tako i van nje.

KONTAKT INFORMACIJE:
Aleksandar Bukumirović, član Udruženja e-Razvoj 
Direktor
Datalab SR d.o.o.
Tel: +381 60 8321 000
Email: aleksandarb@datalab.rs
Web: www.datalab.rs
 
Intervju pripremio i vodio:
Slobodan Krstić
Predsednik Udruženja e-Razvoj

Comments are closed.

Udruženje e-Razvoj
Beograd, 22. mart 2019.
Kalendar
januar 2019.
P U S Č P S N
« jul    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031