Data centri i novo doba Edge Computing

Autor članka: Srđan Milosavljević, član Udruženja e-Razvoj

Svedoci smo stalnog  rasta interneta i sa posebnom pažnjom usvajamo pojmove kao što je Internet of Things (IoT). Obim digitalnog saobraćaja povećava se velikom brzinom i sve je veće korišćenje programa zasnovanih na tzv. cloud-based aplikacijama i to su ključni tehnološki trendovi koji menjaju  sadržaj podataka data centara.

Da bi se zadovoljile ove potrebe povećava se  računarska snaga i skladištenje podataka postavljanjem na „ivicu „ mreže kako bi se smanjilo vreme transporta podataka i povećala dostupnost.  Edge computing donosi intenzivnu sadržinu podataka kao i aplikacije osetljive na kašnjenje bliže korisniku ili izvoru podataka.

Primena Cloud tehnologije dovodi sve više i više preduzeća u hibridne data centre bazirane na Cloud-u i Edge-u. Edge neizostavno utiče na smanjenje u fizičkoj veličini hibridnog data centra, međutim oprema u njemu postaje još kritičnija. To je zato što:

•  Sve je više aplikacija koje rade na Cloud-u pa je povezivanje sa Cloud-om ključno za nastavak poslovanja.

  Postoji rastući zahtev korisnika kojima je neophodan “always on” pristup i ne mogu tolerisati prekid u radu.

Nažalost, većina data centara lošeg su dizajna, što dovodi do skupog vremena zastoja. Sistematski pristup evaluaciji raspoloživosti svih centara podataka u hibridnom okruženju je neophodan kako bi se osigurale investicije i obezbedio najveći povraćaj ulaganja.

Prefabrikovani mikro data centri su jednostavan način da se obezbedi sigurno, visoko dostupno okruženje na Edge-u. Svojim dizajnom i konstukcijom mikro data centri obezbeđuju sve potrebno: kao što su redundantni UPS-ovi, bezbedno organizovani rack-ovi, pravilno upravljanje kablovima, kontrolisana i upravljiva klimatizacija i protok vazduha, daljinski nadzor i povezivanje dvostruke mreže osiguravaju da sajtovi sa najvećim kritičnostima mogu postići dostupnost koja im je potrebna.

Izvor: sajt Udruženja e-Razvoj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.