Pozicioniranje vašeg poslovanja na internetu

Autor članka: Sonja Jovović, član Udruženja e-Razvoj

Više nije potrebno objašnjavati firmama i preduzetnicima, da li njihov biznis treba da bude prisutan na internetu. Svi znamo da je jedno od sigurnih mesta da se sakriju „tragovi zločina“ druga strana na Google pretragama jer tamo skoro niko ne ide.

Više nije potrebno objašnjavati firmama i preduzetnicima, da li njihov biznis treba da bude prisutan na internetu. Svi znamo da je jedno od sigurnih mesta da se sakriju „tragovi zločina“ druga strana na Google pretragama jer tamo skoro niko ne ide.

Sada je doba dileme da li biti na besplatnoj ili plaćenoj pretrazi.

Trenutni problem na terenu u današnje vreme je nepoznavanje svih aktivnosti koje dovode do dobrih rezultata na obe pretrage i ono na čemu sada naša marketing zajednica radi je edukacija tržišta na te teme.

Prvo da objasnimo šta koji termin u praksi znači

Pozicija na besplatnoj pretrazi znači da niste direktno Google-u ili nekom drugom pretraživaču platili za učestvovanje na aukciji za ključnu reč koja je od značaja za vaš proizvod ili uslugu.

Međutim, aktivnosti koje stoje iza dobro pozicioniranog mesta na besplatnoj pretrazi, su mnogobrojne i zahtevne u smislu: znanja, rada, vremena i novca.

Neke od aktivnosti na sajtu koje su neophodne da bi se postigao dobar rejting na besplatnoj pretrazi su:

– Dobra struktura sajta, segmentirane kategorije, pod kategorije, proizvodi

– Konstantan rad na kvalitetnim tekstovima u kojima su ispoštovane SEO preporuke

– Da se linkovi vašeg sajta nalaze u tekstovima na drugim sajtovima koji su relevantni za vaš biznis i imaju i sami dobru poziciju

Sve ove aktivnosti zahtevaju znanje i novčana ulaganja, a prvi rezultati su vidljivi u periodu od tri do šest meseci, a u nekim branšama gde je veća konkurencija potreban je i duži vremenski period.

Plaćena pozicija je situacija gde ste Google ili nekom drugom pretraživaču kao što su Bing ili Yandex, platili kako bi se oglas vaših proizvoda i usluga našli u rezultatima pretrage, zakupom ključnih reči i termina bitnih za vaš biznis.

Ova aktivnost iziskuje znanje korišćenja platformi za oglašavanje, poznavanje svih faktora koji su posredno ili neposredno odgovorni za dobre rezultate, istraživanje ključnih reči, budžet za oglašavanje, budžet za osobu ili agenciju koja vodi računa o vašim oglasima i na kraju dobar sajt, jer ukoliko vaš sajt nije dobro optimizovan i struktuiran, rezultati vašeg oglašavanja će biti loši.

Da li angažovati agenciju ili obučavati svoje osoblje

Sledeća dilema koja se nameće je da li angažovati agenciju ili nekog freelancer-a da vodi računa o vašim kampanjama.

I jedna i druga odluka imaju svojih prednosti i nedostataka.

Prednosti angažovanja agencije:

– iskustvo u raznim nišama

– veći broj osoba koje rade na vašim nalozima na različitim platformama

– prate novine u svojim oblastima

nedostaci:

– agencije ne žive od jednog klijenta tako da ne možete da očekujete da im budete prioritet u odnosu na druge

– sklapanje posla sa agencijom koja nije adekvatna vašim potrebama

Ono čega mnoge firme nisu svesne je da iako je angažovana agencija ili pojedinac, u vašoj firmi mora da postoji osoba koja je zadužena za komunikaciju i stalnu razmenu informacija i podataka sa agencijom.

Sada pretpostavljam da sledi čuveno pitanje: zašto onda da plaćamo agencije ili pojedince, ako ćemo mi aktivno da učestvujemo?

Ono što vi plaćate angažujući nekog van svoje firme je znanje koje oni već poseduju i vreme koje će da potroše na podešavanja, praćenje, ažuriranje i pisanje izveštaja o rezultatima vaših kampanja. Za kvalitetan izveštaj od jedne strane ili par rečenica je potrebno potrošiti više sati analize i ukrštanja sakupljenih podataka.

Iako postoje brojne automatizacije za rad na kampanjama i sakupljanja informacija o njihovim rezultatima, sve to treba znati podesiti kako bi se sakupljale informacije koje su od značaja za vaš posao.

Prednosti edukovanja osobe iz sopstvenog tima:

– već poznaje vaše proizvode i usluge

– može u kraćem vremenskom periodu da uradi promene

– direktna komunikacija sa ostatkom tima u firmi

nedostaci:

– jedna osoba ne može kvalitetno da vodi oglašavanje na različitim platformama, svaka platforma ima svoje specifičnosti

– česta zabluda je da osoba koja već radi na nekim drugim poslovima u firmi, može „usput“ kada nema osnovnog posla da se bavi oglašavanjem

– može da ode iz firme

Šta treba raditi

Naša topla preporuka je da osoba iz vaše firme koja je zadužena za donošenje odluka o raspodeli posla unutar firme, poseti neku od obuka o korišćenju alata za oglašavanje na raznim platformama, kako bi mogao da sagleda kompleksnost i obimnost rada na istim.

Na našim edukacijama od 2014-te godine, nije se retko desilo da osobe dođu sa jednom idejom kako je raditi u alatima jednostavan posao i nadom da će moći za jedan-dva dana da nauče sve potrebno kako bi vodili sami svoje naloge, a da izađu sa spoznajom da je to zaseban posao koji traži puno angažovanje.

Nadamo se da smo uspeli da vam približimo prednosti i izazove koje nosi pozicioniranje biznisa na internetu u besplatnoj i plaćenoj pretrazi.

Naravno za svaku dilemu ili savet uvek možete da nam se obratite.

Izvor: sajt Udruženja e-Razvoj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.