Get Adobe Flash player

Održan poslovno stručni skup – Povećanje produktivnosti i sigurnosti uz pomoć pdf tehnologija

Udruženje e-Razvoj u saradnji sa Udruženjem informatičke delatnosti Privredne komore Beograda, održali su poslovno-stručni skup na temu povećanja produktivnosti i sigurnosti korišćenjem PDF tehnologija i standarda PDF/A. Otvarajući skup, predsednik Komore, dr Milan Janković, naglasio je važnost primene informaciono-komunikacionih tehnologija u privredi, kao karike koja povezuje druge privredne delatnosti. Takođe je podržao potrebu da se IKT izbori za zasluženu poziciju u privredi Srbije, posebno kao faktor povećanja produktivnosti i pouzdanosti funkcionisanja preduzeća i pristupa otvorenom tržištu Evropske Unije i sveta.

Vladislav Miletić, direktor kompanije MFC Mikrokomerc, članice Udruženja e-Razvoj, prezentovao je razvoj otvorenog standarda PDF/A i njegovu interoperabilnost između aplikacija i drugih dokumenata. PDF/A je u svetu poznat kao elektronski papir, a pored slike dokumenta, sadrži i metapodatke, informacije o fontovima, boji i dr. koji se koriste u dokumentu. Standard ISO 32001 koji opisuje korišćenje ovog formata je razvijan od 2005. godine na osnovu specifikacije PDF verzije 1.4 (na osnovu koje je razvijena prva verzija PDF/A). PDF/A predstavlja standardni format za dugotrajno arhiviranje, nezavisno od hardverskog i softverskog okruženja.
Vojislav Carević, član Udruženja e-Razvoj, je predstavio mogućnosti koje nudi PDF kao interaktivan i obuhvatan dokument, koji dozvoljava inkorporiranje drugih formata (npr. audio i video) u finalni dokument.
Goran Filipović, iz kompanije Extreme, članice Udruženja e-Razvoj, prezentovao je Adobe Acrobat rešenja koji mogu omogućiti povećanje produktivnosti rada, a i načine licenciranja Adobe Acrobat familije proizvoda.

 

Leave a Reply

Udruženje e-Razvoj
Beograd, 22. mart 2019.
Kalendar
januar 2019.
P U S Č P S N
« jul    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031