Get Adobe Flash player

Održana Info sesija na temu – FP7 konkursi iz oblasti ICT

U  Privrednoj komori Beograda održan je 26. juna skup na kome su promovisane mogućnosti konkurisanja za bespovratna sredstva za razvojne projekte iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u okviru programa FP7. Organizatori sastanka su bili Udruženje informatičkih delatnosti i Centar za mala i srednja preduzeća pri Privrednoj komori  Beograda i Udruženje  e-Razvoj.

Skup u Privrednoj komori Beograda su organizovali i vodili članovi Udruženja e-Razvoj: Miloš Došen, član UO Udruženja e-Razvoj, Dušan Rakić, Rukovodilac radne grupe za koordinaciju Udruženja e-Razvoj i Rukovodilac Radne grupe za izradu poslovne dokumentacije Fonda e-Razvoj i Boško Nektarijević, Zamenik rukovodioca Radne grupe za izradu poslovne dokumentacije Fonda e-Razvoj.

FP7  je program Evropske unije  za istraživačke i razvojne projekte i  on obuhvata 60 milijardi evra za period od 2007. do 2013. godine. Za projekte iz oblasti IKT je predviđeno 9 milijardi evra.

Analitičarska kompanija Mineco Computers  je analizirala dosadašnje korišćenje sredstava iz FP7 u Srbiji i konstatovala  da je Srbija jedna od najuspešnijih zemalja u pogledu korišćenja sredstava, ali da je problem da ima malo kandidata. Srbija je dosada u FP7 imala 29 projekata i najveće učešće su ostvarili Institut Mihajlo Pupin, CIM, ICM Electronic i dr.

Učesnicima sastanka o sadržaju programa i uslovima za korišćenje  sredstava iz FP7 je govorio Thies Viting iz ICIP (Projekat za unapređivanje konkurentnosti inovativnosti malih i srednjih preduzeća). On je ukazao da za sredstva mogu da konkurišu zemlje članice EU, ali i pridružene zemlje iz Evrope. Projekat treba da predlože  najmanje  3 partnera iz 3 države. Prijave analiziraju i ocenjuju nezavisni eksperti. Partneri na projektu su obično univerzitetske institucije, tehnički provajderi, mala i srednja preduzeća i dr.

Nakon 2014. godine kada se završava program FP 7 započinje novi razvojni program EU pod nazivom HORIZON i on će trajati do 2020.  godine  i raspolagaće sa  oko 70 milijardi evra.

Konkurisanje za projekte FP7 podržava Projekat za unapređivanje konkurentnosti inovativnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Boško Nektarijević iz BSN je  govorio o procesu pripremanja predloga za projekat i ključnim faktorima za njegovo vrednovanje i odobravanje. Nektarijević je  pozvao zaintersovana preduzeća i institucije da konkurišu i ponudio  tehničku podršku pri sastavljanju prijave.

 

 

 

 

Leave a Reply

Udruženje e-Razvoj
Beograd, 22. mart 2019.
Kalendar
decembar 2018.
P U S Č P S N
« jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31