Get Adobe Flash player

PRILOG DISKUSIJI NA TEMU: Srbiji je neophodan brži razvoj informacionog društva (ID) – Slobodan Krstić, Predsednik UO Udruženja e-Razvoj

Uvodno izlaganje na održanom skupu u Privrednoj komori Beograda, 28.09.2012.

 

-         Razvoj ID u Srbiji zaostaje iza aktuelnih potreba i mogućnosti

-         Koji su IKT potencijali u Srbiji i šta ih otežava?

-         Koje su potrebne mere? 

 

Informaciono društvo je savremeno društvo koje teži društvu znanja i napretku u svim oblastima društvenog delovanja. Informaciono društvo je srce i duša bilo kakvog društvenog boljitka. Bez konstantnog razvoja informacionog društva Srbija se ne može nadati svetlijoj budućnosti. Ova činjenica se često zaboravlja ili omalovažava, a za račun drugih nagomilanih političkih i društvenih problema u ovom vremenu teške svetske ekonomske i moralne krize koja je kao maljem pogodila i Srbiju.

Srbija je zemlja posebne i pozitivne duhovnosti, zemlja vrednih i inventivnih ljudi, zemlja značajnih prirodnih i intelektualnih resursa, ali zemlja koja nikako da iznađe svoje mesto u savremenom svetu i nikako da artikuliše i organizuje svoju unutrašnju snagu i energiju za stvaranje novih sopstvenih vrednosti koje će svet da prihvati, ceni i adekvatno nagradi i plati.

Građani Srbije su veoma svesni sadašnjeg trenutka u kojem se nalazimo, ali su slabo moćni i slabo institucionalno organizovani i stimulisani da iskažu sve svoje mogućnosti i realizuju svoje potencijale.

Građani Srbije, bez obzira na nivo svog obrazovanja, su dovoljno informisani i znaju značaj razvoja informacionog društva za razvoj društva u celini. Veliki broj firmi i stručnjaka u Srbiji profesionalno se bavi informaciono-komunikacionim tehnologijama i svojim delovanjem neposredno i značajno daju doprinos razvoju informacionog društva. Država, privreda i građani vape za novim tehnologijama i njihovom primenom za svoje potrebe. Svi želimo da unapredimo svoje poslovanje i svoj život putem tih tehnologija. Država je donela i niz zakona i ostalih propisa u oblasti informacionog društva.

Pa šta nas onda koči u tom razvoju?

Nije to samo aktuelna kriza i nemaština. Ni nedostatak investicija nisu glavni razlog. Ni nedostatak pameti i inventivnosti stručnjaka … Ni odliv stručnih kadrova u razvijeni svet …

Osnovni razlog vidim u generalno lošoj i zaostaloj sistemskoj postavci i organizaciji države koja ne može da pronađe pravi put oslonca na sopstvene materijalne i duhovne snage i neiscrpne resurse kojima Srbija raspolaže. Svi osećamo da mnogo toga nedovoljno dobro funkcioniše u našoj zemlji. Nezadovoljni smo i očajni zbog toga. Oni koji su izabrani da vode i upravljaju državom su takođe nezadovoljni i često zbunjeni i uplašeni stanjem u kojem se nalazimo. Prava rešenja se teško i s mukom pronalaze. Mnogo toga se radi od danas do sutra bez prave vizije i efikasnog duboko osmišljenog planiranja.

Treba nam organizovana kreativna pokretačka snaga koja voli i poznaje mogućnosti svog naroda. Ta pokretačka snaga mora da se stvori u legalno izabranoj vlasti. Svaka druga alternativa ne može biti u interesu naroda i društva u celini.

Informaciono društvo može da postane kamen temeljac tim pokretačkim kreativnim snagama i zamajac za sveukupni razvoj i države i privrede i svih nas pojedinačno.

Prema tome ulaganje u snažan razvoj informacionog društva Srbije vidim kao možda jedini pravi put brzog izlaska zemlje i našeg naroda iz svekolike krize koja nas je zadesila. 

 

Autor izlaganja:
Slobodan Krstić
Predsednik UO
Udruženja e-Razvoj
www.erazvoj.com

Leave a Reply

Udruženje e-Razvoj
Beograd, 22. mart 2019.
Kalendar
februar 2019.
P U S Č P S N
« jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728